Op zondag haalden we een ijsje bij de bakker


Sophie van der Heijden

De opa van Sophie van der Heijden kwam vanuit Essen (Duitsland) als mijnwerker in de Hoensbroekse wijk Mariarade wonen. In het huis aan de Emmastraat zouden drie generaties samenwonen.

Appels stelen uit de wei

“Het huisje van mijn grootvader was klein, niemand maakte zich daar druk om. Toen mijn vader trouwde, was het normaal om bij je ouders in te wonen. Opa en oma sliepen in het voorkamertje; mijn ouders, mijn twee zussen en ik sliepen boven. Het was een heerlijke wijk, als kind speelden we veel buiten. Of we gingen appels stelen uit de wei, die waren veel lekkerder dan onze eigen appels! Op zondag gingen we voor de volwassenen altijd een kan bier halen bij het café om de hoek. We mochten dan ook een ijsje halen bij bakkerij Hagedoren.”


WP-100-Fam-van-der-Heijden-105.jpg

Duivensport

“Tijdens een dansavond leerde ik mijn man Hein kennen. Hij woonde een verderop in Hoensbroek. Na ons huwelijk kwam hij ook bij ons wonen. Oma was toen al overleden. Mijn ouders waren gescheiden, mijn moeder ging ergens anders wonen. Zo kwam het dat ik met drie mannen, een dochter en een heel stel duiven samenwoonde. De mannen waren namelijk actief in de duivensport.”

Zestig jaar getrouwd

“We hebben overwogen om een huis te kopen, maar dat ging steeds niet door. Misschien durfde ik het ook wel niet aan, ik was gelukkig hier. Hoewel de wijk is veranderd, wonen we er nog graag. Pas geleden waren we zestig jaar getrouwd, dat hebben we natuurlijk groots gevierd. Onze dochter woont twee deuren verderop, heel gezellig. We hebben drie kleinkinderen en zelfs vijf achterkleinkinderen. Hoewel de meesten wat verder weg wonen, komen ze regelmatig op bezoek. En de duiven? Die hebben we nog steeds.”