Het gebouw van Woonvorm Ophoven in Sittard was al duurzaam vanaf het begin. Maar door een nieuw energiecontract én de oorlog in Oekraïne liepen de kosten enorm op. Reden voor bestuurder Paul Keulen om met Woonpunt in gesprek te gaan. En met succes.

Duurzaam leven
“Hier wonen acht mensen met een licht verstandelijke beperking”, vertelt teammanager Guido Jonk. “We hebben ze altijd al bewust gemaakt van duurzaam leven. Zo hebben we overal ledverlichting, een zuinige droger en gaan we spaarzaam om met water.” In het pand uit 2008 zat ook al een warmtepomp. Best vooruitstrevend voor die tijd. “Net voor de energiecrisis liep ons energiecontract af”, zegt Paul. “Dus ik ging op zoek naar een nieuwe aanbieder. Nog geen maand later brak de oorlog in Oekraïne uit. Toen ik zag wat de kosten gingen zijn, schrok ik.”

Zonnepanelen als oplossing
De stichting wil het wonen voor haar bewoners natuurlijk betaalbaar houden. En dus nam Paul eind 2022 contact op met Woonpunt. Zonnepanelen leken de oplossing. “We hadden hier wel al wat ervaring mee, maar op deze schaal nog niet”, legt Ron Possen uit. Hij neemt contact op met LDS energy, een bedrijf waar hij al eerder goede ervaringen mee had. “Zij hebben een legplan gemaakt. Het dak was niet groot genoeg en dus hebben ze ook een stuk van de tuin gebruikt. In totaal zijn er in oktober vorig jaar 67 panelen gelegd.”

Professioneel
Een flinke operatie dus. Er werd een grondwerker ingeschakeld en een omgevingsvergunning aangevraagd. Michel van Elburg hield de veiligheid in de gaten. “Ik zag direct dat ze heel professioneel te werk gingen. Ik heb de opzet van de meterkast bekeken, de kabeldiktes waren in orde. Ze hebben overal aan gedacht.” Ook met de bewoners werd rekening gehouden. “Dat was heel prettig en de communicatie was duidelijk”, vertelt Guido. “Sommige bewoners hebben een tijdje ergens anders gelogeerd.” Het werd een aangename samenwerking. 

Blij met de resultaten
Een succesverhaal dus? Paul laat op zijn tablet trots een overzicht zien. “Kijk, we verbruiken per jaar bijna 50.000 kilowatt. En we verwachten dat bijna de helft geproduceerd gaat worden door de zonnepanelen.” Ook Ron is blij met de cijfers. “In het eerste jaar besparen we bijna € 9000,-. Maar belangrijker nog is de milieubesparing: bijna 8000 kilo CO2 uitstoot, 376 bomen en ruim 23 duizend liter olie per jaar.” Goed voor de aarde, goed voor de portemonnee en goed voor de bewoners. 

Go Ron!

WP-stip-20240123-006-6dfeef5b.jpg
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Yoka-Kruijtzer-001-1de28b6d.jpg
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Joke-ten-Brink-003-369cf20e.jpg
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

"Een mens is nooit uitgeleerd"

Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Overzicht_huisstijl_Woonpunt_9-0bcff429.jpg
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-gesprek-Nadine-Kevin2-ab8e9296.jpg
Artikel leestijd8 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht