Rookmelders zijn van levensbelang

U wilt er waarschijnlijk niet aan denken, maar brand in uw huis is mogelijk. Een brandveilige woning begint met goed werkende rookmelders. Ze kunnen levens redden. De rookmelder-plicht geldt al jaren in nieuwbouwwoningen. Brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Daarom gaat de plicht nu voor alle woningen gelden.

EI605_Smoke2.jpg

Rookmelders op elke verdieping

We komen bij u langs om rookmelders te plaatsen in uw woning. Op elke woonverdieping monteren we minimaal één goedwerkende, veilige rookmelder aan het plafond in zogenaamde verkeersruimten, zoals de hal of overloop. Dat doen wij geheel kosteloos. 

 

Uw huis veiliger in slechts één uur

Dat is wat het u als huurder kost om in uw huurwoning de rookmelders te laten monteren, de werking te laten testen, uitleg en informatie te krijgen over de werking en het onderhoud van de melders.

 

Uw veiligheid staat voorop

De rookmelders die geplaatst worden, voldoen aan alle wettelijke normen en zijn voorzien van batterijen die 10 jaar meegaan. U heeft er, op wat klein onderhoud na, weinig omkijken naar. Wij zorgen dat de rookmelders namelijk op tijd weer worden vervangen.

 

Praktische informatie

1. Niet verwisselbare batterij
Uw rookmelder is voorzien van een niet-verwisselbare en niet zichtbare 10-jaars lithium batterij. Na de 10 jaar levensduur wordt de rookmelder in zijn geheel vervangen door Woonpunt.

 

2. Testen van uw rookmelder
Voor een goede werking van de rookmelder in uw woning is het noodzakelijk deze eens per jaar te testen. Druk hiervoor de grote knop in (zie foto 1 hiernaast) en houd vast tot de melder in alarm gaat. Doe dit bij iedere melder. Gaan de melders niet in alarm maak dan de melders goed schoon (zie hierna) en herhaal de test.

 

3. Onderhouden van uw rookmelders
Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Ter voorkoming van ongewenst alarm is het noodzakelijk de melder(s) minstens twee keer per jaar uit te zuigen langs het gatenpatroon. Gebruik hiervoor de stofzuiger met het zachte borstelgedeelte (zie foto 2 hiernaast). Daarnaast de rookmelder(s) regelmatig afstoffen met een vochtige doek. U mag de rookmelder(s) niet schilderen.

 

4. Voorkom stofophopingen
Gaat u een klus doen waarbij veel stof vrijkomt? Doe dan even het kapje over de rookmelder dat u erbij krijgt. Zo voorkomt u stofophopingen en valse meldingen.

 

5. Wat te doen als de melder piept of als er lampjes knipperen
Knippert de gele led één keer om de 30 seconden met gelijktijdig één piepsignaal? Dan is er een te lage batterijspanning en moet de rookmelder vervangen worden. Neem contact met ons op.

Knippert de gele led twee keer om de 30 seconden met gelijktijdig twee piepsignalen? Dan is er een te grote vervuiling in de rookmelder. Zuig de melder uit. Blijft de melder de pieptoon geven, neem dan contact met ons op.

 

6. Alarmsignaal: wat is er aan de  hand?
Wanneer uw rookmelders afgaan, wilt u snel weten wat er aan de hand is en waar het alarm is begonnen. De volgende zaken zijn van belang:

· Alleen op de melder die het alarm begon, is een snel knipperende rode LED te zien.

· Met de grote testknop op alleen deze melder kunt u het alarm voor 10 minuten uitzetten.

· Na 10 minuten gaat / gaan de melder(s) weer in de stand-by stand of zal het alarm opnieuw afgaan (wanneer nodig).

 

Foto 1: testen rookmelder


Foto 2: stofzuigen rookmelder

 

Meer informatie

In het kenniscentrum van EI Electronics vindt u veel informatie over rookmelders. Bijvoorbeeld wat u kunt doen als uw rookmelder afgaat zonder reden of hoe u de rookmelder kunt testen. Blijft uw rookmelder continu piepen, terwijl er nergens rook te bekennen is? En weet u zeker dat hij stofvrij is? Of heeft u een andere klacht over een rookmelder? Neem dan contact met ons op.