Wat doet de overheid?

De overheid neemt verschillende maatregelen om de forse stijging van de energierekening deels te compenseren. Huishoudens met een laag inkomen krijgen nog extra hulp van de gemeente. De belangrijkste maatregelen van 2022 op een rij.

 

iStock-1193256698.jpg

Minder belasting

De overheid verlaagt de energiebelasting, waardoor u minder betaalt aan elektriciteit. Hoeveel korting u dit oplevert, hangt af van uw energieverbruik. Ook heeft de overheid de teruggave van de energiebelasting verhoogd. Daarmee krijgen alle huishoudens, per energiecontract, een vaste korting van ongeveer € 225 (inclusief btw). En van 1 juli t/m 31 december 2022 is de btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming verlaagd van 21% naar 9%. Dit geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten.

Heeft u een collectief contract voor uw energie? Dan doet Woonpunt voor deze korting achteraf een aanvraag voor teruggave. Zodra wij deze tegemoetkoming binnen hebben, verrekenen we deze met de huurders. 

 

Prijsplafond gas en stroom

Op 1 januari 2023 wordt een prijsplafond voor energieprijzen ingevoerd. Tot een jaargebruik van 1200 m3 gas geldt een prijsplafond van € 1,45 per m3 gas. Tot een jaargebruik van 2900 kW geldt voor elektriciteit een tarief van € 0,40 per kWh. Daarboven betaalt u het duurdere tarief. Hoe dit geregeld gaat worden bij collectieve installaties is nog niet bekend. Dat dit er wel gaat komen is een feit, echter hierover moet de regering nog een beslissing nemen. Zodra meer bekend is, zullen wij u er nader over informeren. Houdt onze site in de gaten voor de actuele ontwikkelingen.

 

Korting energierekening

Om huishoudens begin deze winter al te helpen, ontvangen ze in november en december een korting van € 190 per maand op de energierekening. De korting geldt eenmaal per elektriciteitscontract. Deel je jouw elektriciteits- en gasaansluiting met meerdere mensen, bijvoorbeeld in een studentencomplex? Dan ontvang je gezamenlijk één keer de vergoeding.

Daarnaast kunnen studenten in Maastricht, ook buitenlandse, vanaf 9 januari 2023 in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag van € 1.300. Vereist is dat de student minimaal 21 jaar oud is, niet meer inkomen heeft dan 120 procent van het sociaal minimum en zelfstandig woont.

 

Energietoeslag van ongeveer € 1.300

Mensen met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag van ongeveer € 1.300. Bent u alleenstaand? Dan komt u hiervoor in aanmerking als u maximaal € 1.310,05 per maand verdient. Voor samenwonenden geldt een maximum inkomen van € 1.871,50 per maand. U vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente.  Klik op de link van uw gemeente voor het aanvragen van toeslag. 

 

Hulp bij energie besparen

Gemeenten helpen inwoners in slecht geïsoleerde huizen met energie besparen. Bijvoorbeeld met bespaaradviezen, kortingsbonnen voor energiebesparende producten of energieboxen met tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Check de website van uw gemeente om te kijken wat mogelijk is.

 

Begin 2023: Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u een laag of middeninkomen en een hoge energierekening waardoor u in de financiële problemen zit? Dan kunt u vanaf 1 januari 2023 tot uiterlijk 1 april 2023 een aanvraag doen voor financiële hulp bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Dit fonds gaat huishoudens helpen met een inkomen tot 200% van het bruto sociaal minimum. Hun energierekening moet meer dan 13% van het bruto-inkomen van het huishouden zijn. En het fonds wil vooral mensen ondersteunen die al in de problemen zitten. Om hulp te krijgen moet u daarom nog aan een paar andere voorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld al contact hebben met uw energieleverancier over een oplossing van de betalingsproblemen.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht door energieleveranciers en maatschappelijke organisaties. Het Kabinet ondersteunt dit fonds met maximaal € 50 miljoen. Aanmelden voor hulp van het fonds is nu nog niet mogelijk. Meer informatie volgt binnenkort.