Woonpunt headers 2021_3.jpg

Huur opzeggen

U kunt elke dag van de maand uw huur opzeggen, met een opzegtermijn van minimaal één maand. De laatste huurdag mag niet in het weekend vallen of op een feestdag. U mag ook langer dan een maand van te voren uw huur opzeggen. Houd er met uw planning rekening mee dat u wellicht nog zaken aan uw huurwoning moet herstellen. 

Hoe zegt u op?

 • U kunt de huur heel gemakkelijk opzeggen door dit formulier online in te vullen.
 • U kunt ook een formulier downloaden, met pen invullen en versturen naar:
  Woonpunt
  Postbus 1112
  6201 BC Maastricht 

Na ontvangst van de opzegging nemen wij binnen enkele dagen contact met u op om afspraken in te plannen voor een vooropname en een eindopname.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van dit formulier? Dan kunt u bellen naar 088 - 050 60 70.


Ik wil:


Verhuizen_Kuipershof_135.jpg

 

Hoe laat u de woning achter?

De bewoner die na u in de woning komt, wil een schone en nette woning. Daarom moet u ervoor zorgen dat:

 • de wc’s, badkamer en keuken schoon en fris zijn
 • alle kamers leeg zijn en geveegd of gestofzuigd
 • spijkers, schroeven of pluggen uit de wanden en plafonds zijn verwijderd en de gaten zijn gedicht

Nakijken woning

Onze opzichter komt twee keer bij u langs. Tijdens zijn eerste werkbezoek loopt hij samen met u de woning na. Als u nog iets aan uw woning moet veranderen, laten wij u dat weten. Daarbij geven we ook aan wat de kosten zijn als u deze werkzaamheden door Woonpunt laat uitvoeren. In elk geval moeten de werkzaamheden vóór het einde van de huurperiode zijn uitgevoerd. Dat controleren we bij de eindinspectie op uw laatste huurdag.

Is uw woning van vóór 1994? Dan komt voordat u verhuist ook een asbestspecialist uw woning controleren op de aanwezigheid van asbest.

 

Spullen aanbieden ter overname

Er kunnen alleen spullen achterblijven als u met de nieuwe bewoner heeft afgesproken dat hij die overneemt. U heeft dan samen met de nieuwe bewoner een formulier ondertekend. Een kopie daarvan gaat naar Woonpunt, zodat wij weten welke goederen in de woning achterblijven. Wil de nieuwe huurder niets overnemen, dan moet u de woning leeg opleveren.

 

Voor veranderingen die u  heeft aangebracht gelden regels:
Spelregels t/m 31 januari 2017
Spelregels na 1 februari 2017

 

 

Wat moet u verwijderen uit de woning?

Heeft u iets aangebracht aan de woning? Bijvoorbeeld een laminaatvloer of een extra keukenkastje? Een dakraam? Of u dit bij verhuizen moet weghalen, is afhankelijk van de afspraken die Woonpunt met u heeft gemaakt bij aanvang van het huurcontract. Onze medewerker vertelt u wat Woonpunt overneemt en wat u moet verwijderen. 


Inleveren sleutels en eindafrekening

Uiterlijk op de laatste huurdag komt onze opzichter bij u langs voor een eindinspectie. Tijdens deze inspectie levert u de sleutels in. Binnen één maand na de oplevering ontvangt u de eindafrekening. Als u nog iets moet betalen vanwege schade, schoonmaakkosten of achterstallige huur, dan wordt dat vermeld. De afrekening van eventuele stook- of servicekosten krijgt u later.

 

 

Niet vergeten...

Met Woonpunt kunt u veel zaken regelen, maar niet alles. Denk bijvoorbeeld aan het opzeggen of wijzigen van uw huurtoeslag. Daarvoor kunt u terecht bij www.toeslagen.nl Denk er ook aan uw verhuizing door te geven aan instanties zoals de gemeente, PostNL, uw energieleverancier, telefoon- en internetaanbieder en WML.


Veel gestelde vragen

 • Ja, als student mag je jouw kamer voor maximaal één jaar onderverhuren aan een andere student. Onderhuur mag bijvoorbeeld omdat je een tijdje stage gaat lopen, of een semester gaat doen in een andere stad. Hiervoor is toestemming nodig van Woonpunt.

  Hoe gaat het in zijn werk?
  Je kunt zelf opzoek gaan naar een tijdelijke huurder. Dit moet een student zijn en hij of zij moet dit kunnen aantonen aan de hand van een studentenpas. Daarnaast mag je zelf geen betaalachterstanden hebben. Heb je een kandidaat gevonden? Vul dan dit formulier in, uiterlijk 10 dagen voor de ingangsdatum van de onderverhuur.

  Let op: Je blijft zelf de officiële huurder van de kamer en daarmee verantwoordelijk voor de huurbetalingen. Je blijft dus zelf de huur betalen aan Woonpunt en zal zelf de betalingen moeten regelen met de onderhuurder.

 • Allereerst gecondoleerd met uw verlies. Bent u de erfgenaam en wilt u de huur opzeggen? Dan zijn voor u twee extra zaken van belang:

  • Stuur ons ten eerste de akte van overlijden per post of e-mail.
  • Ten tweede willen we weten of u de nalatenschap aanvaardt of verwerpt. Hiervan moet u ons ook een officiële verklaring sturen.

  Wilt u weten hoe de opzegging werkt en wat we verder van u verwachten? Kijk dan hier.

 • Als u beiden geregistreerd staat als huurder bij Woonpunt, kan één van jullie wellicht in de woning achterblijven. Om niet langer aansprakelijk te zijn voor bijvoorbeeld de huurbetaling moet de vertrekkende huurder zijn of haar gedeelte van de huurovereenkomst opzeggen. Houd rekening met de opzegtermijn van minimaal één maand. Wij zorgen dat de huurovereenkomst op naam komt van de achterblijvende huurder. U kunt uw gedeelte van de huurovereenkomst opzeggen met het huuropzeggingsformulier.

 • Sommige spullen kunt u aanbieden aan de volgende huurder. Zoals laminaat, vloerbedekking of rolluiken.
  Wil de volgende huurder uw spullen overnemen? Vul dan samen een overnameformulier in en lever dit in bij Woonpunt.
  Wil de volgende huurder uw spullen niet? Dan moet u ze zelf meenemen of weggooien. Zo voorkomt u dat wij u hiervoor kosten in rekening brengen.
  Als de volgende huurder nog niet bekend is, dan mag u de spullen voorlopig achterlaten. Zodra de huurder bekend is, mag hij beslissen of hij de spullen wil overnemen. Wil deze huurder dat niet? Dan moet u de spullen alsnog verwijderen. Aan het verwijderen van spullen na de laatste huurdag zijn kosten verbonden.

 • U kunt een woning niet zomaar overnemen of iemand voordragen. Als u een woning verlaat, dan zegt u het huurcontract op. De woning komt dan beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Degene met de langste wachttijd, komt als eerste in aanmerking.
  Als u een studentenwoning huurt dan gelden andere regels. Dan kan de zittende huurder een kandidaat voordragen. Lees hier aan welke criteria de kandidaat moet voldoen.

 • Woningruil is het ruilen van een woning met een andere huurder. Hiervoor heeft u schriftelijke toestemming nodig van de beide verhuurders.

  Als u uw woning wil ruilen, neem dan contact met ons op om uw aanvraag in te dienen. Wij toetsen de aanvraag aan voorwaarden zoals inkomen en gezinssamenstelling. Ook komen we bij u langs om de staat van de woning te beoordelen. Voldoet de nieuwe huurder aan de voorwaarden voldoet en is de woning in orde? Dan is het wat ons betreft mogelijk om van woning te ruilen. Natuurlijk moet ook de andere verhuurder instemmen met de voorgestelde woningruil. Als beide partijen akkoord zijn dan worden de bestaande huurcontracten beëindigd en worden twee nieuwe huurcontracten opgesteld.

  Om dit alles goed te begeleiden heeft Woonpunt hiervoor een formulier: formulier woningruil
  Dit kunt u gebruiken om samen met de ruilpartij(en) alle gegevens vast te leggen.


 • Woonpunt streeft ernaar de afrekening voor 1 juli aan de huurders te sturen. Daarom is het belangrijk dat we uw nieuwe adres hebben. Kijk voor meer informatie op www.woonpunt.nl/stookkosten.