Zelf klussen

Waar u op moet letten voordat u begint

U mag niet zomaar een verandering aanbrengen aan uw huurwoning. Voor veel klussen moet u eerst toestemming vragen. Voor sommige verbouwingen of aanpassingen heeft u zelfs een vergunning nodig. Wij denken graag met u mee, want we vinden het belangrijk dat de klus goed wordt uitgevoerd. Als u zich aan de spelregels houdt, komt u later niet voor vervelende verrassingen te staan.

400_klussen tegelzetten.jpg
Download de folder Zelf uw woning veranderen

Kleine klussen: geen toestemming nodig

Voor het uitvoeren van kleine klussen, zoals het ophangen van een boekenplank of gordijnrails, heeft u vooraf geen toestemming nodig. Bij het beƫindigen van de huur bent u verplicht de woning weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Denk bijvoorbeeld aan het dichtmaken van gaten in de muur.


Grote klussen: altijd toestemming vragen

Grote klussen hebben vaak meer voeten in de aarde. Denk aan het weghalen van tussenmuren, het leggen van parket, het aanbrengen van steenstrips of het plaatsen van een ligbad. In de folder Zelf uw woning veranderen vindt u een overzicht. Voor deze grotere veranderingen moet u altijd schriftelijk toestemming vragen aan Woonpunt.

Toestemming vraagt u via het aanvraagformulier 'zelf aangebrachte veranderingen'. Woonpunt reageert binnen 10 werkdagen op uw aanvraag.


picto klussen.jpg

Klusadviezen

Woonpunt adviseert u graag bij de uitvoering van verschillende klussen. Daarom hebben we een serie Klusadviezen ontwikkeld met richtlijnen en tips. Bijvoorbeeld over materiaal- en kleurgebruik of over eisen waaraan zelf aangebrachte veranderingen moeten voldoen om te mogen blijven zitten als u verhuist.Belangrijk voor u begint

  • U mag niet klussen aan technische installaties (gas, water, elektra en cv) zonder inschakeling van een erkend installateur. Voor constructieve wijzigingen, zoals het doorbreken van een tussenmuur, moet u eerst contact opnemen met de gemeente. Hiervoor heeft u vaak een vergunning nodig.
  • Asbest mag u niet bewerken. Dat is wettelijk niet toegestaan. U mag het niet verwijderen, wegbreken, doorboren, enzovoort. Vindt u het moeilijk om asbest te herkennen? Neem dan contact op met Woonpunt.
  • Voor waardevolle veranderingen is het raadzaam een huurdersbelangverzekering af te sluiten. Zo zijn deze zaken verzekerd tegen brand, waterschade, rook- en roetschade, enzovoort. Dit valt namelijk niet onder de verzekering van Woonpunt.
  • Houd er rekening mee dat Woonpunt niet verantwoordelijk is voor het onderhoud van veranderingen die u zelf heeft aangebracht.

Gemeentelijke vergunning nodig?

Houd u bij veranderingen aan de buitenkant van de woning ook rekening met het vergunningsbeleid van de gemeente. Op omgevingsloket.nl kunt u controleren of u ook een gemeentelijke vergunning nodig heeft.

En als u verhuist...

Gaat u verhuizen, dan moet u sommige veranderingen weer ongedaan maken. Als u vooraf toestemming heeft gevraagd en gekregen, weet u precies waar u aan toe bent. U leest hier meer over in de folder Zelf uw woning veranderen.


Veelgestelde vragen