Airconditioning

Om met plezier te wonen, wilt u uw woning inrichten naar uw eigen smaak. Misschien wilt u ook veranderingen aanbrengen. Zoals het plaatsen van een airconditioner (airco). In dit Klusadvies informeren wij u over de spelregels van Woonpunt, zodat de kwaliteit van uw woning behouden blijft. Door de aanwijzingen op te volgen, bespaart u tijd en kosten voor een toekomstige verhuizing. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.

1881_vertrouwen_ronduit_postzegel.jpg
 

Handig om te weten

Airco’s worden steeds meer gebruikt in woningen in Nederland. Ze bieden comfort bij warm weer in uw eigen woning. Helaas kan het ook zijn, dat de airco voor overlast zorgt bij buren. Daarom adviseren wij om in appartementencomplexen een mobiele airco te gebruiken. Omdat deze helemaal in uw eigen woning staat, geeft dat geen geluid buiten de woning. Voor u overgaat tot het plaatsen van een airco, bedenk dan dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Zo zijn airco’s belastend voor het milieu, vanwege het hoge elektriciteitsverbruik. En ook omdat er ‘koelmiddelen’ in airco’s zitten, die bijdragen aan het broeikaseffect. Een ander nadeel is het geluid dat airco’s maken. Tot slot zijn ze relatief duur in aanschaf én gebruik: naast het hoge elektriciteitsverbruik, hebben ze regelmatig onderhoud nodig.

Download Klusadvies Airconditioning


Spelregels voor het plaatsen van mobiele airco

Voor het plaatsen van een mobiele airco is geen toestemming nodig van Woonpunt. Behalve wanneer er voor de luchtafvoer een doorvoer aangebracht moet worden in een muur. Dan is wel toestemming van ons nodig. Dit kan door het formulier in te vullen via: Toestemming aanvragen ZAV | Woonpunt.


Spelregels voor het plaatsen van een vaste airco

Voor het plaatsen van een vaste airco, bestaande uit een binnen- en buitenunit, heeft u altijd vooraf toestemming van Woonpunt nodig. Dit kan door het formulier in te vullen via: Toestemming aanvragen ZAV | Woonpunt. Houd er bij het plaatsen van de vaste airco rekening mee dat deze: 

  • Uit het zicht geplaatst moet worden (met uitzondering van plaatsing op de bovenste verdieping).
  • Voldoet aan de geluidsnormen.
  • Met schokdempers bevestigd wordt om trillingen te voorkomen.
  • Door een erkend en gecertificeerd bedrijf geplaatst wordt.

Overige spelregels

Woont u in een appartement, studio, kamer of duplexwoning? In dat geval bekijkt een opzichter van Woonpunt of dit mogelijk is. Dit kan ook betekenen dat in uw situatie enkel een mobiele airco mogelijk is.

  • Woont u in een gezinswoning? Dan mag u een vaste airco plaatsen tegen de achtergevel. Plaatsen aan zijgevel is niet toegestaan.
  • Volgens het bouwbesluit van 1 april 2021 mag een airco niet meer dan 40 decibel geluid produceren. Check vooraf bij uw gemeente welke geluidsnorm zij hanteren voor het gebruik van airco’s.
  • Check ook bij uw gemeente of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een airco.
  • Woont u in een monumentaal pand of behoort uw woning tot een beschermd stad-/dorpszicht? Dan is het plaatsen van een vaste airco niet toegestaan.
  • Het is niet toegestaan om de airco op het dak te plaatsen. Woont u in een gebouw waarin ook koopwoningen zijn? Vraag dan voor het plaatsen van een airco altijd vooraf toestemming aan de Vereniging van Eigenaren (VvE)
  • Woonpunt kan dit voor u regelen door uw verzoek in te brengen in de Algemene Ledenvergadering van de VvE.
  • Als door het aanbrengen van de doorvoer schade ontstaat aan de woning moet deze vakkundig worden gerepareerd. Dit geldt ook voor schade die ontstaat bij het verwijderen van de airco. De eventuele (herstel)kosten komen voor uw rekening.


Onderhoud en aansprakelijkheid

  • Onderhoud de airco goed. Hiermee voorkomt u dat de airco gaat lekken en er schadelijke gassen vrijkomen.
  • Alle (extra) kosten, gevolgschade, risico’s, onderhoud en eventuele verzekeringen van uw woningaanpassing zijn voor uw eigen rekening.
  • U kunt Woonpunt niet aansprakelijk stellen voor schade aan de door u aangebrachte airco, veroorzaakt door de uitvoering van onderhoud in uw woning


Wat als u gaat verhuizen?

Als u gaat verhuizen, mag u de installatie overdragen aan de nieuwe huurder. Die is niet verplicht om de airco over te nemen. Overhandig de nieuwe huurder in dat geval alle toestemmingen en bijbehorende papieren. Immers, de nieuwe huurder is na overname verantwoordelijk voor de installatie. Woonpunt neemt geen airco-installaties over en geeft ook geen vergoeding. Als de nieuwe huurder uw airco niet overneemt, moet u deze dus verwijderen. Dicht alle doorvoeringen en gaten en werk deze netjes af. Reinig ook de gevel als deze vervuild is. Is uw airco niet verwijderd als u de woning verlaat? Dan laat Woonpunt dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten daarvoor komen voor uw rekening.