Spelregels voor gas-, water- en elektra-installaties
- Werkzaamheden aan gasleidingen mogen alleen uitgevoerd worden door een erkend installateur, volgens de geldende voorschriften (onder meer GAVO).
- Zorg ervoor dat gaskranen altijd direct bereikbaar zijn.
- Verander bij voorkeur niets aan het leidingwerk en de aansluitpunten van water en elektra.
Doet u dit wel, laat de werkzaamheden dan uitvoeren of keuren door een erkend installateur.
- Ook installaties voor water en elektra moeten voldoen aan de geldende voorschriften. Overleg hiervoor het keuringsrapport van de installateur, inclusief de tekening van het leidingverloop (waterleiding in isometrie).
- Inbouw waterleidingen die in muren worden verwerkt moeten uit één stuk bestaan, dus zonder koppelingen. Dit om lekkages te voorkomen. Voer gasleidingen als opbouw uit.
- Gebruik mantelbuizen en rozetten voor het aanbrengen van doorvoeren.
Aanvullende eisen voor elektrische installaties
- Gebruik alleen materialen met CE-keurmerk.
- Leg verlengsnoeren niet vast.
- Monteer de schakelaar van badkamerverlichting bij voorkeur aan de buitenkant of op minimaal 60 centimeter van wastafel, douche of bad.
- Gebruik voor buitenverlichting en ondergrondse kabels YMvK-as (aardscherm)kabels. Deze hebben een vinylmantel en vinylisolatie rond de koperen keren en zijn voorzien van een afschermkabel.
- Zorg ervoor dat grond- en montageplaten altijd bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor de centraaldoos in het plafond.
- Schakelaars en wandcontactdozen mogen niet vervangen worden.
- Hanteer de basisregels voor de aanleg van elektra. U vindt deze op de websites van grote bouwmarkten.
Spelregels voor rioleringsinstallaties
- Riolering mag u zelf aanleggen, op voorwaarde dat dit vakkundig gebeurt.
- Werk uitsluitend met bochten van 45 graden. Gebruik voor een bocht van 90 graden twee bochtstukken van 45 graden. Dat zorgt voor een betere doorstroming.
- Breng 1-2 centimeter afschot aan per meter.
- Zorg voor een waterdichte aansluiting op het sanitair.
Spelregels voor ventilatie-installaties
- Nieuwe badkamer? Breng dan mechanische ventilatie aan. Regel het aan- en uitschakelen via een vochtsensor of breng een standenschakelaar aan.
- Zorg voor voldoende toevoer van (binnen)lucht, bijvoorbeeld door een ventilatierooster in de deur.
- Als u een afzuigkap in de keuken aanbrengt, zorg dan voor een tweede ventilatie-afvoer met uitgang via het dak.
- Gaat u deuren van wc, keuken of badkamer vervangen, laat dan 1,5 tot 2 centimeter ruimte over tussen de deur en de dorpel. Dit zorgt voor luchttoevoer.
- Breng een geveldoorvoer voor ventilatie of voor een droger alleen aan in de achtergevel en uitsluitend in gemetselde gevels.
Handig om te weten
Laat mechanische ventilatie aanstaan tot ongeveer een uur nadat u gekookt heeft. In de badkamer kunt u de mechanische ventilatie uitschakelen als de douchevloer geheel droog is.
Spelregels voor airco of koelinstallaties
- Breng een geveldoorvoer voor airco of koelinstallaties alleen aan in de achtergevel en uitsluitend in gemetselde gevels.
- Gebruik tussen 0.00 en 07.00 uur alleen de ventilatiestand van uw airco, niet de koeling. Dit om geluidsoverlast te voorkomen.
- Gaat u verhuizen? Verwijder dan de door u aangelegde airco en zorg ervoor dat de gevel volledig hersteld wordt, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Zie erop toe dat bakstenen en voegwerk passend zijn als het gaat om kleur, structuur, soort en maat.
Spelregels voor thermostaatkranen of kamerthermostaten
- Het plaatsen van een thermostatische kop op een radiatorkraan is in de meeste gevallen toegestaan. Wij adviseren deze klus uit te laten voeren door een erkend installateur, omdat het binnenwerk van de kraan vervangen moet worden.
- Ook als u niet over een radiatorkraan beschikt, kunt u een thermostatische kraan laten plaatsen van het merk Heimeier. Dat geldt uiteraard alleen voor individuele cv-installaties.
- Heeft u een collectieve cv-installatie, dus met een gemeenschappelijk ketelhuis? Dan mag u de radiatorkraan niet zelf vervangen. Wij adviseren deze klus uit te laten voeren door een erkend installateur, omdat het binnenwerk van de kraan vervangen en deze ingeregeld moet worden.
- Het is toegestaan om uw kamerthermostaat te vervangen gedurende de huurperiode. Wij adviseren u de oude kamerthermostaat wel te bewaren, want deze moet aan het einde van de huurperiode terug worden geplaatst.
Handig om te weten
- Bijna alle cv-ketels hebben een bijpassend merk en type kamerklok thermostaat nodig.
- Op de website van de grote bouwmarkten vindt u tips en filmpjes over de uitvoering
van een klus.
Onderhoud en aansprakelijkheid
- Na vervanging van de cv-ketel is Woonpunt niet aansprakelijk als de door u geplaatste klokthermostaat niet meer goed bij de nieuwe cv-ketel past.
-
U bent zelf verantwoordelijk voor herstel en reparatie van veranderingen die u aan installaties heeft doorgevoerd en voor de eventuele gevolgschade.
Wat als u gaat verhuizen?
Een aantal installaties mag blijven zitten als deze zijn uitgevoerd volgens de door Woonpunt verstrekte goedkeuring en voorzien is van de benodigde vergunningen en keuringsdocumenten. Bij verhuizing controleert onze opzichter of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd.