Ons kantoor is op vrijdag geopend van 8.30 tot 13.00 uur. Telefonisch blijven wij, zoals u gewend bent, bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. 

Klusadvies trappen, vensterbanken en vaste kasten

Om met plezier te wonen, wilt u uw woning inrichten naar uw eigen smaak. Misschien wilt u ook veranderingen aanbrengen. Zoals het plaatsen van een nieuwe trap, het vervangen van vensterbanken of het slopen van vaste kasten. In dit Klusadvies informeren wij u over de spelregels van Woonpunt, zodat de kwaliteit van uw woning behouden blijft. Door de aanwijzingen op te volgen, bespaart u tijd en kosten voor een toekomstige verhuizing. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.


Woonpunt Klusadvies_Trappen, vensterbanken en vaste kasten.jpg

 

Spelregels voor het plaatsen van een vaste trap

U krijgt alleen toestemming voor het plaatsen van een vaste trap als de ruimte voldoet aan de volgende eisen:

  • De stahoogte tussen de bovenkant van de vloer en de onderkant van de houten nokbalken moet bij de bovenste trede minimaal 2.20 meter bedragen.
  • De vrije doorloophoogte aan de onderzijde van de trap moet minimaal 2 meter zijn.
  • De balkenlaag moet geschikt zijn om op te lopen.

 

picto_trap_klusadvies_dblauw_400px_header.png

Houd er rekening mee dat het Bouwbesluit van toepassing is, zodra u de ruimte voor andere doeleinden dan opslag gebruikt.

Lever een werktekening aan bij uw aanvraag om toestemming voor het plaatsen van een vaste trap. Geef daarop duidelijk de bestaande en de nieuwe situatie aan, inclusief een doorsnede van de trap. Hanteer daarbij een schaal van 1:100.

Voor het maken van een uitsparing in een houten verdiepingsvloer gebruikt u raveelbalken van dezelfde zwaarte als de bestaande balklagen. Pas gespijkerde of geschroefde hoekverbindingen, griphoekankers en balkschoenen toe om de verbindingen te maken.

Voor het maken van een uitsparing in een betonnen vloer vragen wij u een constructieberekening te overleggen. Ook moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente.

Aanbevolen materialen: vurenhout, grenen of beuken.

Breng aan de muurkant een ronde stokleuning aan (doorsnede 40 mm) op een hoogte van 90 centimeter boven de voorkant van de traptreden.

Zorg voor een goede afwerking van de trap en timmer de aansluiting van de trapboom op de muur af.


Onderhoud en aansprakelijkheid

  • U bent zelf verantwoordelijk voor het herstellen, repareren of vervangen van de trap die u zelf heeft aangebracht.
  • Eventuele gevolgschade komt voor uw rekening


Spelregels voor het plaatsen van vensterbanken

Belangrijke informatie vooraf

Heeft u een woning van vóór 1994? Dan kan het zijn dat de vensterbanken asbest bevatten. Daarin mag niet geboord of gezaagd worden. Raadpleeg onze folder ‘Asbest in en om uw woning’.

  • Monteer de nieuwe vensterbanken zo dat er geen schade ontstaat aan de onderliggende vensterbanken.
  • Bevindt zich een radiator onder de vensterbank? Let er dan op dat de vensterbank een diepte heeft die vrije luchtcirculatie mogelijk maakt. Breng bij overstekende vensterbanken sleuven aan, zodat de lucht goed kan circuleren.


Onderhoud en aansprakelijkheid

  • U bent zelf verantwoordelijk voor het herstellen, repareren of vervangen van de vensterbanken die u zelf heeft aangebracht.
  • Eventuele gevolgschade komt voor uw rekening.


Handig om te weten

Op de websites van de grote bouwmarkten vindt u tips en filmpjes over de uitvoering van een klus.


Spelregels voor het verwijderen van vaste kasten

Belangrijke informatie vooraf

Wilt u een vaste kast slopen? Overtuig uzelf ervan dat de kast en de bijbehorende vloer geen dragende functie hebben.

Werk wanden en plafonds geheel onzichtbaar bij na het verwijderen van een vaste kast. Gebruik hiervoor de materialen van de aangrenzende wanden en plafond en breng zo nodig een nieuwe stuclaag aan.

Onderhoud en aansprakelijkheid

Eventuele schade als gevolg van het verwijderen van vaste kasten komt voor uw eigen rekening.


picto student.jpg

Wat als u gaat verhuizen?

Sommige veranderingen aan trappen, vensterbanken en vaste kasten mogen blijven zitten of ter overname worden aangeboden. Maar alleen als deze zijn uitgevoerd volgens de door Woonpunt verstrekte goedkeuring en voorzien van de benodigde vergunningen en keuringsdocumenten. Bij verhuizing controleert onze opzichter of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd.