WP-PS-HB-Marktstraat-start-renovatie-025_resize.jpg

Hoensbroeks seniorencomplex krijgt energielabel A+

Op 10 juni 2021 gaven Woonpunt, Janssen de Jong OnderhoudPlus en huurders het feestelijke startschot voor de vernieuwbouw van 121 seniorenappartementen aan de Marktstraat in Hoensbroek. Daarmee krijgt het complex een tweede leven. Woonpunt investeert ruim 11 miljoen euro in de verduurzaming en verbetering van de woningen. Een bijzonder project, waarbij de huurders vanaf het prille begin hebben meegedacht.

Polonaise op de galerijen

Om te toosten op een goed verloop van de renovatie, kwamen de huurders, de klankbordgroep, de huurdersbelangenvereniging en enkele medewerkers van Woonpunt en Janssen de Jong OnderhoudPlus op 10 juni bij elkaar. Op veilige afstand uiteraard. Frans Theunisz zong de bewoners vanaf de parkeerplaats toe.

 

Energiezuinig, comfortabel en veilig

De appartementen worden straks hartstikke energiezuinig, namelijk energielabel A+. Dak en gevels worden geïsoleerd en er komen kunststof kozijnen met HR++ glas, een warmtepomp én zonnepanelen. Dat scheelt huurders in de stook- en energiekosten. De woningen krijgen vraaggestuurde mechanische ventilatie voor een gezond leefklimaat. Huurders met een verouderde badkamer, keuken en toilet, kunnen deze ruimtes laten vernieuwen, als ze dat willen. Verder worden de woningen rollatortoegankelijk gemaakt en door de overstap naar elektrisch koken verdwijnen de gasleidingen uit de woningen. Al met al worden de woningen energiezuiniger, comfortabeler en veiliger.

Huurders denken mee

Woonpunt bestuurder Wim Hazeu: ‘Een dergelijke renovatie is ingrijpend voor huurders. Zeker als het merendeel 70 jaar of ouder is. Vandaar dat wij onze huurders in een vroeg stadium hebben betrokken bij de planvorming.’ Dat gebeurde via een klankbordgroep. Zij beslisten onder meer mee over de keuze van aannemer Janssen de Jong OnderhoudPlus. Belangrijk criterium bij die keuze was zorgvuldige communicatie met huurders. Peter Renkens, directeur bij Janssen de Jong OnderhoudPlus, regio Zuid: ‘We hebben twee speciale woonbegeleidsters die persoonlijke gesprekken voeren met alle huurders en bij wie ze terecht kunnen met hun vragen en zorgen.’

Nieuwe, frisse uitstraling

Het gebouw uit 1974 was ook toe aan een nieuwe uitstraling. Het ontwerp daarvoor komt van Engelman architecten uit Roermond. De beide entrees van het gebouw krijgen een make-over. En er komen nieuwe, metalen balkonbalustrades die iets overhellen, waardoor meer ruimte ontstaat op galerijen en balkons. De vernieuwbouw gaat in totaal circa tien maanden duren. Daarna is het gebouw klaar voor een tweede leven.

Artist impression Marktstraat Hoensbroek_resize.jpg

Geplaatst op: 11-06-2021