Energieteam.JPG

Huurders in Heerlen besparen ruim € 135,- op energiekosten

Samen met de gemeente Heerlen en een aantal woningcorporaties heeft Woonpunt sinds maart 2014 meegewerkt aan het project ‘Energieteams in de wijken’. Daarvoor hebben we circa 3.000 huurders benaderd. Bij deelname kregen zij een gratis huisbezoek van het Energieteam. Dat team geeft advies en brengt energiebesparende voorzieningen aan in de woning. 1.013 huurders maakten gebruik van het aanbod en besparen nu gemiddeld € 135,59 per jaar.


Besparen door eenvoudige voorzieningen

Een van de taken van het Energieteam was het aanbrengen van eenvoudige energiebesparende voorzieningen. Denk dan aan radiatorfolie, cv-leidingisolatie, tochtwering, spaarlampen, een waterbesparende douchekop en een tochtwerende brievenbusklep. Een tussenmeting laat zien dat deze voorzieningen samen een jaarlijkse besparing van € 63,19 opleveren.

Gedrag maakt het échte verschil

Maar wie echt wil besparen, past ook zijn gedrag aan. Het Energieteam wilde deelnemers zich hiervan bewust maken. Zo gaven zij onder meer de volgende bespaartips: zet verwarming en verlichting eerder uit, zet de verwarming een graadje lager, ventileer bewust, ontdooi het vriesvak regelmatig, zet elektronica niet op standby, haal de oplader uit het stopcontact en douche korter. Door die adviezen op te volgen bespaarden huurders nog eens € 72,40 per jaar, volgens de tussentijdse meting.

Goed voor het milieu

Minder energieverbruik leidt ook tot vermindering van de CO2 uitstoot. De 1.013 deelnemende Woonpunthuurders zorgen samen voor 392.841 kg minder uitstoot per jaar. Mooi meegenomen!

Goed om werkervaring op te doen

Het Energieteam bestaat uit kandidaten van het gemeentelijke project Baanbrekend Werk. Dit is een project waarmee werkzoekenden ervaring kunnen opdoen. De kandidaten hebben allemaal een opleiding tot energiecoach gevolgd. Het Energieteam rijdt rond in elektrische auto's die door de gemeente ter beschikking zijn gesteld.