WP-MM-Tuinen-Kol-Millerstraat-101.jpg

Proef met tuinhulp voor huurders van Woonpunt

Je tuin onderhouden. Hoe doe je dat als je oud of ziek bent? Woonpunt en een groep vrijwilligers van het Leger des Heils slaan de handen ineen. Onder de naam ’t Sjoenste Tuintje knappen de vrijwilligers voor een prikkie tuinen van huurders op.

Mensen worden ouder. Het tuinonderhoud kan dan lastig worden. Vaak willen ze wel, maar kunnen ze niet. De kinderen wonen ver weg. Het pensioen biedt geen ruimte voor een tuinman. Gevolg: voor- en achtertuin verloederen. Hoe de tuinen erbij liggen, bepaalt tot op zekere hoogte hoe de leefbaarheid in de buurt wordt ervaren. Zowel bewoners als Woonpunt zijn gebaat bij nette tuinen.

 

Woonpunt draagt bij

In het Veilige Buurten Team, waarin Woonpunt samenwerkt met andere maatschappelijke partners, legde onze wijkbeheerder contact met vrijwilliger John Bijl. Hij coördineert de werkzaamheden van een grote groep vrijwilligers in de moestuin van het Leger des Heils in de Kolonel Millerstraat. Samen kwamen ze op het idee om deze vrijwilligers onder naam ‘t Sjoenste Tuintje in te zetten bij tuinonderhoud voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. Woonpunt draagt bij door voor de groep vrijwilligers een gloednieuwe bosmaaier, een professionele heggenschaar met accu’s en een bladblazer aan te schaffen.

 

Hoe werkt het?

De wijkbeheerders van Woonpunt spreken huurders regelmatig aan op hun tuinonderhoud. Als ze ontdekken dat een huurder dat zelf niet meer kan, krijgt die een tegoedbon van Woonpunt. Tegen inleveren van die bon, komen de vrijwilligers tegen kostprijs de tuin opknappen. De vergoeding wordt bepaald op basis van de hoeveelheid werk en is voor afvoer van tuinafval, nieuwe aanplanting en onderhoud van materiaal.

Het pilotproject begint in de Maastrichtse wijken Wyckerpoort, Wittevrouwenveld en Nazareth. Andere corporaties zijn inmiddels ook geïnteresseerd en haken wellicht aan.