Ons kantoor is op vrijdag geopend van 8.30 tot 13.00 uur. Telefonisch blijven wij, zoals u gewend bent, bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. 

Voorkom afsluiten energie

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw energieleverancier om een afsluiting te voorkomen! Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook bij de informatie over het Noodfonds Energie. Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u ook contact opnemen met Geldfit of uw eigen gemeente.

Uw energieleverancier mag uw energiecontract alleen opzeggen als u:

  • niet reageert op betalingsherinneringen en pogingen van uw energieleverancier om een betalingsregeling met u af te spreken; of
  • een betalingsregeling weigert of niet nakomt en geen gebruik wilt maken van schuldhulpverlening.

Uw energieleverancier mag uw energiecontract niet opzeggen als u:

  • een betalingsregeling heeft getroffen en nakomt;
  • door afsluiting ernstige gezondheidsrisico's loopt; 
  • schuldhulpverlening heeft aangevraagd.


Uitgebreide bescherming tegen afsluiten

Per 1 april 2023 zijn huishoudens beter beschermd tegen afsluiting van energie als zij hun energierekening niet helemaal kunnen betalen. Op voorwaarde dat zij in contact komen met de energieleverancier en een betalingsregeling treffen en nakomen. Of in een (aanvraag tot) schuldhulpverleningstraject zitten. 

Huishoudens met een betaalachterstand krijgen van de energieleverancier vaker dan eerst een betalingsherinnering. En de energieleverancier neemt vaker en op verschillende manieren contact op met deze huishoudens.  Ook informeert de energieleverancier de gemeente over schuldhulpverlening.


Afsluiten voorkomen

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier? En heeft u nog geen betalingsregeling of aanvraag voor schuldhulpverlening gedaan bij uw gemeente? Neem dan contact op met uw energieleverancier of gemeente om afsluiting van energie te voorkomen. 


Wanneer aanmelden voor schuldhulp?

Lukt het u niet om een afspraak te maken om uw rekening te betalen? Dan moet u zich aanmelden voor schuldhulpverlening. Op de betalingsherinnering van de energierekening staat wanneer u dit uiterlijk moet hebben gedaan om afsluiting te voorkomen. 


Steun aanvragen via het Tijdelijk Noodfonds Energie

Via het Tijdelijk Noodfonds Energie kunt u geld krijgen om een deel van de energierekening te betalen. Deze steun geldt voor uw energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. U kunt steun aanvragen tot en met 30 april 2023