Rookmelder met rook.jpg

Woonpunt haalt deadline rookmelderplicht

Sinds april 2021 heeft Woonpunt 30.000 rookmelders aangebracht in haar woningen. Nu het project bijna gereed is, zijn nagenoeg alle 17.000 woningen voorzien van rookmelders. Zo voldoen we aan de wettelijke verplichting. Vanaf 1 juli moet iedere woning in Nederland voorzien zijn van rookmelders.

Voor verhuurders is het halen van de deadline een uitdaging. Zij kampen met leveringsproblemen en personeelstekorten. Hoe is dit Woonpunt gelukt? ‘Het is een grote klus. We zijn op tijd begonnen en hebben hard gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Bovendien hebben we goede afspraken gemaakt met onze leverancier. We zijn er trots op dat we de deadline gehaald hebben,’ vertelt Kelly Regterschot, directeur Wijkontwikkeling & Vastgoedbeheer.


Rookmelders kunnen levens redden

Rookmelders in je huis kunnen van levensbelang zijn. Hoe sneller je een brand in je woning ontdekt, hoe meer tijd je hebt om je huis op een veilige manier te ontvluchten. Kelly Regterschot: ‘We plaatsen de rookmelders dan ook niet enkel omdat we het wettelijk verplicht zijn. Wij nemen brandveiligheid uitermate serieus. Rookmelders zorgen voor een enorme toename van de veiligheid van onze huurders. Ze kunnen levens redden.’


Veiligheid voorop

Vanwege de veiligheid voor de huurders koos Woonpunt niet voor de goedkoopste oplossing, rookmelders met een losse batterij. Die moet je iedere twee tot drie jaar vervangen. Maar je weet nooit precies wanneer dat moment is. Woonpunt wil het risico niet lopen dat een rookmelder niet werkt bij brand. Daarom kozen we voor een iets duurdere variant, de zogenaamde lithium rookmelders. Daarvan weet je zeker weet dat ze tien jaar meegaan. De batterij hoeft tussendoor niet vervangen te worden.


Extra ronde

In een enkele woning moeten nog rookmelders geïnstalleerd worden. Dat komt bijvoorbeeld omdat mensen niet thuis waren of de deur niet opendeden toen wij langskwamen. Woonpunt is nu bezig met een extra ronde om ook in deze laatste woningen rookmelders te installeren.

Geplaatst op: 30-06-2022