iStock-1130196280-breed.jpg

Woonpunt verliest € 8,2 miljoen

Vandaag verloor Woonpunt in één klap 8,2 miljoen euro! Het geld werd door huurders opgebracht, maar ze zien daar niets meer voor terug. De komende tien jaar hebben we nog meer verliezen ingecalculeerd: ruim honderd miljoen euro.

Met die honderd miljoen zouden we ruim 1.400 woningen kunnen renoveren. Een complete woonwijk energieneutraal maken. Zorgen dat er voldoende seniorenwoningen werden gebouwd. Maar helaas: het geld is weg. Overgemaakt aan Den Haag, waar het verdwijnt in de algemene middelen. Vandaag maakten we de Verhuurderheffing van 2019 over: 8,2 miljoen euro.

 

Huurders zien er niets voor terug

De Verhuurderheffing is in 2013 door het kabinet in het leven geroepen als een tijdelijke crisismaatregel; de woningcorporaties zouden helpen de staatsschuld omlaag te brengen. Inmiddels zijn we zes jaar verder. De Verhuurderheffing is feitelijk een huurdersbelasting. Het geld wordt immers opgebracht door de bewoners van sociale huurwoningen. Zij zien daar helemaal niets voor terug. Geen nieuwe keuken, geen nieuwe badkamer, geen nieuwe verf op de kozijnen, geen extra isolatie, geen zonnepanelen op het dak. Niks.

 

Ongelofelijk onrechtvaardig

Terwijl de huiseigenaar zijn rente kan aftrekken van de belasting, betaalt de bewoner van een sociale huurwoning een forse extra belasting. En dat is echt ongelofelijk onrechtvaardig als je bedenkt dat de grootste portemonnees vaak de hoogste hypotheekschuld hebben en dus het meest profiteren. Onze huurders hebben het minst te besteden en betalen een extra belasting! Tijd om deze onrechtvaardige huurdersbelasting terug te draaien. Hier leggen onze bestuurders Marie-Thérèse Dubbeldam en Guido Kerckhoffs uit waarom dat hoog tijd is.