Uitfasering open verbrandingstoestellen: wat betekent dat?
Wie kan het zich nog herinneren? Die gashaard bij oma of keukengeiser bij opa. Misschien weet je dan ook nog die typische geur. Dat kwam doordat het een open toestel was. Niet geheel veilig. Woonpunt gaat daarom dit jaar de allerlaatste toestellen vervangen.
Ongezond en onveilig
Eerst even een technisch verhaal. Die keukengeiser van vroeger was een open verbrandingstoestel. Dat betekent dat de lucht uit de kamer werd gehaald, maar ook weer terug de ruimte in werd geblazen. Gevolg: minder zuurstof in de lucht. Dat was die geur van vroeger. Nostalgisch misschien, maar ook ongezond en onveilig. Daar willen we dus vanaf. Bij een gesloten systeem wordt de lucht van buiten aangezogen en ook weer naar buiten geblazen. Een cv-toestel is zo’n gesloten systeem. Veel beter en prettiger wonen.
Fijnere lucht in huis
Zo’n 400 huurders zijn inmiddels benaderd met een brief waarin staat uitgelegd wat het risico is en waarom Woonpunt de een open verbrandingstoestellen wil vervangen. Daarna kregen ze een telefoontje. Eric Bastings: “Niet iedereen wil van de keukengeiser af. Mensen zijn eraan gewend. Maar als het eenmaal vervangen is, merken ze pas hoe fijner de lucht in huis is. En voor Woonpunt geldt: veiligheid van onze huurders staat voorop.”
Service
Gelukkig doet zo’n 95% van de mensen wel mee. “In principe is het tegenwoordig verplicht om een gesloten systeem te hebben. Als mensen later besluiten alsnog hun toestel te vervangen, moeten ze achteraan aansluiten bij de installateur.” Het voordeel van nu vervangen is dat de service dan vanuit Woonpunt komt. “Van de oude toestellen zijn tegenwoordig geen onderdelen meer te krijgen. Dus als er iets kapotgaat, moet je het toestel alsnog laten vervangen.”
Klaar?
Eric is tevreden over de voortgang van het project. “We zijn in 2023 al begonnen. Het doel is om eind dit jaar helemaal klaar te zijn. Gemiddeld zitten we momenteel op 75%. Dus dat schiet aardig op.”