Student op fiets markt maastricht 633.jpg

Wonen boven Winkels

Licht en levendigheid in de binnenstad

Wonen boven Winkels Maastricht nv is een samenwerkingsverband tussen Woonpunt, Gemeente Maastricht en Universiteit Maastricht. De afgelopen jaren realiseerde WbWM circa vijfhonderd woningen in de Maastrichtse binnenstad.

Woonpunt nam begin jaren negentig het initiatief voor het samenwerkingsproject Wonen boven Winkels Maastricht (WbWM), samen met Gemeente Maastricht en Universiteit Maastricht. Inmiddels heeft het in heel Nederland navolging gekregen. Door de jaren heen realiseerde Wonen boven Winkels Maastricht nv circa vijfhonderd woningen de Maastrichtse binnenstad.

In de winkelstraten van de Maastrichtse binnenstad stond het overgrote deel van de verdiepingen leeg. De samenwerkingspartners binnen Wonen boven Winkels Maastricht zagen kansen: meer woonruimte voor o.a. studenten en meer levendigheid. Twintig jaar later is de Maastrichtse binnenstad ook na sluitingstijd licht en levendig.

310_stadhuismaastricht.jpg

Pionierswerk

Om die vijfhonderd woningen te realiseren heeft Wonen boven Winkels Maastricht pionierswerk verricht. Grootste uitdaging was het ontsluiten van de verdiepingen via centrale opgangen en dakstraten. Daar was veel creativiteit voor nodig. Aan de verbouwingen werden bovendien strenge eisen gesteld met betrekking tot vluchtwegen, buitenruimtes, bergingen en isolatie. Vaak ging het om monumentale panden in de drukste en duurste straten van de stad. Ook dat bracht zijn eigen uitdagingen mee voor de betrokken bouwkundigen.

Het woningaanbod van Wonen boven Winkels Maastricht wordt beheerd door Woonpunt. Vrijkomende woningen worden hier geadverteerd op deze website, binnen het reguliere aanbod.

1638_Dakstraat WbWM.jpg