WP-Pieter-Diederen-Itteren-009.jpg
Projectleider Pieter Diederen over de renovatie van 14 bungalows in Itteren
Artikel leestijd3 min. leestijd

Blij met het resultaat

Woonpunt heeft aan de Pater Alexanderstraat in Itteren 14 bungalows gerenoveerd. We isoleerden de daken, gevels en vloeren. De woningen kregen nieuwe kozijnen met HR++ glas, CO2-gestuurde ventilatie en zonnepanelen. Een gesprek met projectleider Pieter Diederen over het energiezuinig maken van deze woningen.

Wat maakte dit project bijzonder?

Ieder renovatieproject is maatwerk. Dat heeft te maken met het soort woningen dat je aanpakt en de werkzaamheden die je uitvoert. Maar het hangt ook samen met de bewoners. In dit geval waren dat senioren. Daar passen wij onze werkwijze dan ook zoveel mogelijk op aan.


Wat betekent dat in de praktijk?

De bewoners zijn heel betrokken. Er is veel behoefte aan persoonlijk contact. Ze willen graag, heel veel en gedetailleerd met je overleggen. Aan die behoefte probeerde ik zoveel mogelijk te voldoen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

'Zo wisten ze steeds wat er
wanneer
ging gebeuren
'

Hoe ga je daar mee om?

Vooraf informeerden de aannemer en ik de bewoners zo goed mogelijk over de werkzaamheden. Zo wisten ze steeds wat er wanneer ging gebeuren en konden de bewoners rekening houden met de werkzaamheden zelf en de overlast die dit tot gevolg had. Bij kozijnen vervangen bijvoorbeeld is er lawaai en stof van de werkzaamheden zelf en gedurende één dag veel kou in de woning. Ze moeten dan eventueel tijdelijk meubels verplaatsen, gordijnen weghalen en terughangen.


Hoe was dit project voor bewoners?

Sommige bewoners hebben het als zwaar ervaren. Renoveren gaat helaas niet zonder overlast. De bewoners van de Pater Alexanderstraat zijn veelal de hele dag thuis, dus ze ervaren dan ook de hele dag overlast. Daarbij zijn er tijdens de werkzaamheden op een aantal adressen kleine daklekkages geweest. Dat is natuurlijk extra vervelend, maar de schade die hierdoor ontstond is uiteraard door de aannemer netjes hersteld.


Tekst gaat verder onder de foto's.

 • slide
   
 • slide
   
 • slide
   
 • slide
   
 • slide
   

Heeft het project meer tijd in beslag genomen dan gepland?

Ja, gemiddeld genomen heeft dit project veel tijd in beslag genomen in verhouding tot de relatief kleine omvang. Tijdens de renovatie hadden we ook te maken met bewoners die ziek waren. Daar hielden we zoveel mogelijk rekening mee. We verplaatsten bijvoorbeeld de werkzaamheden aan het dak en de kozijnen naar een ander moment. Dat is allemaal gelukt zonder dat de voortgang in gevaar kwam.


Had corona invloed op dit project?

Gelukkig niet op de planning. Dat komt omdat we voornamelijk werkzaamheden deden aan de buitenkant van de woning. Natuurlijk moet je onder andere voor het afwerken van kozijnen of het aansluiten van de ventilatie en zonnepanelen wel in de woning zijn. Op dat moment had corona wel invloed omdat hierbij uiteraard de coronamaatregelen in acht genomen moesten worden.

'Achteraf is het gelukkig meestal zo dat mensen de overlast 'vergeten''

Woonpunt heeft behoorlijk geïnvesteerd in de verduurzaming. Wat merken bewoners hiervan?

De woningen gaan van energielabel C naar A+. Dat komt omdat we de woningen geheel hebben ingepakt: de daken, gevels en vloeren geïsoleerd en nieuwe kozijnen met HR++ glas. In de koude periode die we afgelopen februari gehad hebben, hoorde ik al van bewoners dat ze veel meer comfort hebben ervaren. Uiteindelijk gaan ze het ook merken in hun energierekening. Iedere woning is voorzien van vijf zonnepanelen. Dat levert al een directe besparing op in het elektriciteitsverbruik.


Waar ben je het meest trots op?

Het resultaat. De woningen zijn qua uitstraling enorm opgewaardeerd. Ze zijn er esthetisch en energetisch absoluut op vooruit gegaan. De energetische verbetering levert een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling van Woonpunt. Wanneer de bestrating en het groen helemaal af zijn, ziet het er echt hartstikke mooi uit! Achteraf is het gelukkig meestal zo dat mensen de overlast 'vergeten' en vooral blij zijn met het resultaat. Ik ga er van uit dat dit hier ook het geval is. Ik wens iedereen dan ook heel veel woonplezier!

Andere artikelen
WP-P-Wim-Hazeu-013b-05f39915.jpg
Interview
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-P-Cecilia-Thoden-Vanvelzen-003-083a6766.jpg
Bewonersportret
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Alle huurders 0% verhoging

Artikel
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Prijsvraag-Aldenhof-004-626db452.jpg
Artikel
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
EI605_Smoke2-f73b85e6.jpg
Artikel
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Pieter-Diederen-Itteren-009-729016b5.jpg
Interview
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Mw-Beenkens-Itteren-001-89b035c5.jpg
Bewonersportret
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht