Nazareth20190703-DSC_2995.JPG
Dat vinden bestuurders Marie-Thérèse Dubbeldam en Guido Kerckhoffs
Artikel leestijd3 min. leestijd

‘Weg met de oneerlijke huurdersbelasting!’

Woonpunt wil woningen sneller renoveren en energiezuinig maken. Maar dat kan alleen als de belasting op sociale huurwoningen van tafel gaat. Die wordt betaald door huurders. Het zou eerlijker zijn als zij daar iets voor terugzagen. Dat vinden bestuurders Marie-Thérèse Dubbeldam en Guido Kerckhoffs.

Woningcorporaties betalen steeds meer belasting. Sommige mensen vinden dat redelijk, want woningcorporaties zijn rijk, zeggen ze. Maar hoe rijk zijn we? In onze jaarrekening staat dat Woonpunt in 2018 maar liefst € 157 miljoen winst maakte. Wat zeuren we dan om de € 15 miljoen die we aan verhuurderheffing en gemeentelijke belastingen moesten betalen?

Maar nu komt het: die € 157 miljoen “winst” is helemaal geen echt geld. Dat is een cijfer in onze jaarrekening. Daar kunnen we onze belasting niet van betalen. Waar dat bedrag vandaan komt? Uit de waardestijging van onze huurwoningen. Woonpunt heeft 16.000 woningen. Als die meer waard worden, dan stijgt ons vermogen. Maar dat vermogen kunnen we pas uitgeven als we diezelfde huurwoningen verkopen. En niemand wil dat sociale verhuurders hun woningen verkopen. Er is nu immers al een tekort aan geschikte sociale huurwoningen.

'Gaat het snel genoeg? Nee, eigenlijk niet'

Ongelofelijk onrechtvaardig

Waar betalen we die belasting van € 15 miljoen dan wel van? Uit de huur die onze huurders elke maand aan ons overmaken. En doordat de belastingen oplopen, gaat straks maar liefst een vierde van elke maandhuur naar de schatkist van de rijksoverheid! Terwijl de huiseigenaar zijn rente kan aftrekken van de belasting, betaalt de bewoner van een sociale huurwoning een forse extra belasting. En dat is echt ongelofelijk onrechtvaardig als je bedenkt dat de grootste portemonnees vaak de hoogste hypotheekschuld hebben en dus het meest profiteren. Onze huurders hebben het minst te besteden en betalen een extra belasting! En voor die miljoenen die zij extra betalen, krijgen ze niets terug van ons. Geen nieuwe keuken, geen nieuwe badkamer, geen nieuwe verf op de kozijnen, geen extra isolatie, geen zonnepanelen op het dak. Niks.

Moeten corporaties niet gewoon minder aan zichzelf uitgeven? Jawel, en dat doen we ook. Woonpunt werkt hard aan het terugbrengen van de bedrijfslasten. We hebben dure kantoorpanden afgestoten en werken nu vanuit één locatie. Doordat we ons werk steeds slimmer organiseren, kunnen we het ook met steeds minder mensen doen. Onze bedrijfslasten zijn in 2018 met 13 procent gedaald. We zijn er trots op dat we ruim twee miljoen euro besparen die we nu aan onze opgave kunnen besteden, maar er valt veel meer te halen uit de afschaffing van die oneerlijke en torenhoge huurdersbelasting.

Oplopende energieprijzen

Op dit moment is Woonpunt op verschillende plekken in Zuid-Limburg aan de slag om zo’n vijfhonderd verouderde woningen te renoveren of te vervangen. Dat kost veel tijd en vele miljoenen euro’s. De komende tien jaar nemen we in totaal zo’n vijfduizend woningen onder handen. Dat is hard nodig, want er is grote behoefte aan geschikte woningen voor senioren. Misschien nog wel belangrijker is dat we onze woningen energiezuinig maken voor huurders. Met de oplopende energieprijzen is dat goed voor hun portemonnee. Het is bovendien goed voor het milieu.

Gaat het snel genoeg? Nee, eigenlijk niet. Want de tien jaar die we uittrekken om vijfduizend woningen te verbeteren of vervangen, is ontzettend lang als je erop zit te wachten. Een oudere bewoner die slecht ter been is en die nu toch echt graag een geschikt huurappartement met lift zou willen in zijn eigen vertrouwde buurt, die kan geen tien jaar wachten. Bewoners die hun energierekening zien oplopen door toenemende belasting bovenop de gasprijs kunnen dat evenmin. En het klimaat kan ook niet wachten. Woningcorporaties hebben samen zo’n 2,2 miljoen sociale huurwoningen. Als we die al eens kunnen verduurzamen, maken we een mooie stap richting de klimaatdoelstellingen.

'Onze huurders wachten nu al te lang'

Tijdelijke crisismaatregel

De overheid vindt dat allemaal net zo belangrijk als wij. Maar ondertussen drijft ze de belasting op sociale huurwoningen verder op. Wat ooit begon als een tijdelijke crisismaatregel om de nationale schuld te verlagen, lijkt de kant van het ‘Kwartje van Kok’ op te gaan: de beloofde tijdelijkheid van die maatregel is iedereen alweer vergeten. We kunnen de huurinkomsten echter maar één keer uitgeven. Aan belasting of aan verduurzaming, onderhoud en nieuwbouw. Wij weten het wel. Daarom hebben woningcorporaties eerder dit jaar een oproep gedaan aan de rijksoverheid om de belasting op huurwoningen deels af te schaffen. De corporaties hebben een plan klaar om het geld dat we daarmee zouden terugkrijgen te investeren in extra verduurzaming. Vanuit de zijde van de overheid klinkt tot nu toe een oorverdovende stilte. Ondertussen lopen de belastingen op sociale huurwoningen verder op. Ook de bouwkosten stijgen. Die combinatie zorgt ervoor dat we niet sneller, maar juist langzamer kunnen bouwen en renoveren. Er moet nu echt iets gebeuren, want onze huurders wachten nu al te lang.

Marie-Thérèse Dubbeldam
Guido Kerckhoffs
Raad van bestuur Woonpunt

WP-Guido-Marie-Therese-317.jpg
Andere artikelen

Allereerste Bewoners- dag op 23 oktober

Artikel
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-PS-Op-Mezelf-tuin-004-787a467a.jpg
Artikel
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Mevrouw_Kessels-7fbead5e.png
Video
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Onze huurders wachten nu al te lang

Opinie
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
kruiwagen2_picto_ronduit_postzegel-b0eeb305.jpg
Fotoreportage
Artikel leestijd1 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
picto_lampje_postzegel_Ronduit-6ca18a5a.jpg
Korte berichten
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht