Lees hier onze korte berichten. Over bewoners die een kippenren maken in de wijk, tips om energie te besparen, veilig en milieuvriendelijk glazen wassen en baby kringloopwinkel Goede start.
Zelfgemaakt kippenhok in de buurt
Op een leeg liggend veldje van Woonpunt bouwen bewoners en studenten van de Maastrichtse wijk Mariaberg een grote kippenren voor de buurt. De bedoeling is dat dit straks een centrale ontmoetingsplek wordt.
Het idee komt van drie studenten die een woning van Woonpunt huren in het kader van Match Maastricht. In ruil voor een lage huur leveren de studenten een bijdrage aan de sociale samenhang in de buurt.
Buurtcoördinator Daan Stotijn bepaalde samen met de studenten een geschikte plek voor de ren en maakte duidelijk afspraken wie ervoor verantwoordelijk is. Daan: ‘Woonpunt vindt het een mooi initiatief. Het is fijn om te zien dat er veel mensen uit de buurt bij betrokken zijn. Tegelijkertijd willen we problemen voorkomen. Voor het slagen van het project is het belangrijk dat iemand zich eindverantwoordelijk blijft voelen.’
7 tips om thuis energie te besparen
Energie besparen is een win-win situatie. U bespaart op de energiekosten én het is beter voor het milieu. Zeven effectieve tips die u makkelijk kunt toepassen.
1. Voorkom sluipverbruik
De televisie op standby, de computer in slaapstand, de WiFi-router, het klokje van de magnetron. Al deze elektronische apparaten gebruiken energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Trek de stekker er daarom uit als u ze lang niet gebruikt.
2. Oplader uit het stopcontact
De oplader van uw mobiele telefoon verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Haal hem er dus uit zodra uw mobiele telefoon vol is.
3. Verbruik minder warm water
Wanneer u minder water verbruikt, verlaagt u uw waterrekening. Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u ook uw energierekening. Uw besparing is dan dus dubbelop. Bespaar bijvoorbeeld door korter te douchen of de temperatuur te verlagen.
4. Gebruik uw wasmachine en droger efficiënt
Wacht met aanzetten van de wasmachine en droger totdat ze vol zitten. Zo voorkomt u dat u vaker wast. Droog uw kleding in de zomer op een kledingrek in plaats van in de droger.
5. Was op lagere temperatuur
Wassen op 60 graden kost bijna twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Tegenwoordig werken wasmiddelen prima bij lagere temperaturen. Maakt u zich zorgen om hygiëne, was dan uw vaat- en handdoeken apart op warme temperaturen en alle andere dingen op 30 graden.
6. Vervang lampen door LED verlichting
Vervang gloeilampen of halogeenlampen door een LED lampen. De aanschafprijs hiervan is hoger, maar makkelijk terugverdiend. LED lampen verbruiken een stuk minder energie dan andere lampen. Bovendien gaan ze veel langer mee. Hierdoor hoeft u niet steeds een nieuwe lamp te kopen.
7. Gebruik energiezuinige apparaten
Als een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. Kies voor een apparaat met energielabel A+++. Deze is weliswaar duurder dan de minder zuinige variant, maar het verschil verdient u terug in stroomverbruik.

Veilig en milieuvriendelijk glazen wassen
De ramen van algemene ruimtes in onze appartementencomplexen worden gewassen door een schoonmaakbedrijf. We krijgen vaak de vraag waarom de ramen alleen met water schoongemaakt worden. Hoe zit dat?
De schoonmaakbedrijven maken gebruik van het zogenaamde ‘tucker pool’ systeem om de ramen te wassen. De glazenwassers gebruiken dan gedemineraliseerd water, waardoor de ramen streeploos schoon worden. Chemische reinigingsmiddelen zijn dus overbodig. De ‘tucker pool’ methode is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook veilig. Het water wordt namelijk door een tot 13,5 meter uitschuifbare telescoopsteel gepompt, dus de glazenwasser kan op de grond blijven staan.
Baby kringloopwinkel Goede start
In een ruimte van Woonpunt in de Maastrichtse wijk Pottenberg zit sinds kort baby kringloopwinkel Goede start. Heeft u babyspullen, babykleding, peuterbedjes of andere meubels voor de kinderkamer die u niet meer gebruikt? Breng ze naar de baby kringloopwinkel. Of heeft u deze spullen juist nodig? Neem dan eens een kijkje bij de winkel. Iedereen is hier van harte welkom!
De opbrengst van de babykringloopwinkel gaat geheel naar de baby voedselbank Goede Start. Daar kunnen mensen terecht die doorverwezen zijn door schuldhulpverleningorganisaties. Zij kunnen zelf niet de meest noodzakelijke verzorgingsmiddelen voor hun kinderen kunnen kopen. De gezinnen mogen om de week producten uitzoeken zoals babyvoeding en luiers.
Ga voor meer informatie naar: babykringloopwinkelgoedestart.nl