Stookkosten

Iedere maand betaal je een vast bedrag aan stookkosten. Deze kosten zijn inbegrepen in de huurprijs en betaal je vooruit. Aan het einde van het jaar berekent Woonpunt het werkelijke energieverbruik en verrekent dit met het betaalde voorschotbedrag. Als de werkelijke kosten lager zijn dan het voorschotbedrag, ontvang je een gedeeltelijke terugbetaling. Als de jaarlijkse kosten hoger zijn dan het voorschotbedrag, moet je bijbetalen. In sommige gevallen wordt ook het nieuwe voorschotbedrag aangepast.

Heb je een eigen cv-ketel, gas- en elektriciteitsmeter in je woning? Dan betaal je rechtstreeks aan het energiebedrijf. In dat geval betaal je geen stookkosten aan Woonpunt. 

Heb je géén eigen cv-ketel of gasmeter in de meterkast? Dan ontvang je warmte via een collectieve ketel die gedeeld wordt met andere bewoners in het complex of gebouw. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn eigen verbruik betaalt, zijn er in veel gevallen energiemeters op de radiatoren in de woning geïnstalleerd. Ista Nederland neemt de meterstanden op en regelt de afrekening van de stookkosten. Als je geen energiemeters van Ista hebt, ontvang je een afrekening van Woonpunt.  

Zeg je de huur op of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Dan moeten ook de voorschotten en het werkelijke verbruik tijdens de maanden dat je bij ons hebt gehuurd verrekend worden. Dit gebeurt niet meteen na de huuropzegging, maar slechts één keer per jaar. 

Het kan dus voorkomen dat je bijvoorbeeld in februari de huur opzegt en pas het volgende jaar (voor 1 juli) de afrekening ontvangt. Het kan vervelend zijn als blijkt dat je moet bijbetalen. Het is daarom verstandig om hier alvast rekening mee te houden. 

Vanaf 1 januari 2023 hebben we het voorschotbedrag dat je betaalt voor gas verhoogd. We doen dit om te voorkomen dat je onverwacht geconfronteerd wordt met hoge stookkosten. Huurders die hiervoor in aanmerking komen, hebben hierover een brief ontvangen van Woonpunt.

Om te zorgen dat de maandelijkse kosten niet te veel stijgen, heeft Woonpunt besloten om het voorschotbedrag beperkt te verhogen. Het werkelijke verbruik van stookkosten kan hoger uitvallen, afhankelijk van je eigen gebruik. Als je liever een hoger voorschotbedrag wilt instellen, kun je ons een bericht sturen per post of e-mail naar info@woonpunt.nl met het gewenste voorschotbedrag. 

Als je wilt weten hoeveel stookkosten je hebt verbruikt, kun je de instructievideo bekijken.