fotocollega OR2.jpg
Artikel leestijd6 min. leestijd
Een reconstructie van hoe corona er bij Woonpunt inhakte

Corona tot nu toe

Het is alweer meer dan een maand geleden dat de coronacrisis losbarstte. Iedereen leeft van dag tot dag in een nieuwe werkelijkheid. Hoe ging dat nou precies bij Woonpunt? Een reconstructie van hoe corona er bij Woonpunt inhakte.

Maandag 2 maart

Langzaamaan komt het besef: ook Nederland krijgt te maken met het coronavirus. De meeste mensen zien het nog als een griepje, waarover nog lacherig wordt gedaan. Toch ontstaat er ook al ongerustheid. Daarom regelt Gladys Kakisina desinfecterende handgel voor buitendienstmedewerkers. Team Communicatie plaatst een intranetbericht om iedereen te herinneren aan de adviezen van het RIVM.


Maandag 9 maart

Het kabinet roept op om geen handen meer te schudden. Uiteraard volgt Woonpunt dit advies op. We informeren onze huurders hierover via de website en een bordje bij de balie. De urgentie wordt steeds meer voelbaar. Daarom is er een spoedoverleg met de MT-leden en wordt een werkgroep geformeerd om te bekijken welke impact het virus op ons werk heeft. Het eerste overleg van de werkgroep wordt gepland op maandag 16 maart.

Donderdag 12 maart

De actualiteit haalt ons in. ’s Middags kijkt een aantal leden van de werkgroep samen live de persconferentie van het kabinet. De ministers kondigen aanvullende maatregelen aan die gelden tot 1 april. Bij klachten thuis blijven. Werk zoveel mogelijk thuis. De scholen blijven vooralsnog open. In Brabant gelden strengere maatregelen. De impact voor Woonpunt lijkt nog beperkt. We adviseren medewerkers om zoveel mogelijk thuis te werken en we gaan niet meer bij huurders naar binnen als ze verkoudheid- of griepklachten hebben. Daarnaast raden we aan om niet naar bijeenkomsten in Brabant te gaan of naar bijeenkomsten met meer dan 100 mensen.


Zondag 15 maart

Onder grote druk neemt de overheid verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. ’s Middags hangt het nieuws al in de lucht en zijn de leden van de werkgroep al druk in overleg. De onrust onder medewerkers neemt toe. Om half zes verschaft het kabinet duidelijkheid: tot en met 6 april moeten alle scholen, kinderopvangcentra, cafés, restaurants en sportclubs dicht. Een gedeeltelijke lockdown die later een intelligente lockdown zal gaan heten. Na afloop stemmen het MT en de werkgroepleden via Skype af welke keuzes vanavond al bekend gemaakt moeten worden aan de rest van de organisatie. Op dat moment wordt ook een formeel crisisteam geformeerd, met Jeanmarie Evers als voorzitter, en wordt de werkgroep opgeheven.

Maandag 16 maart

De volgende ochtend komt het crisisteam op kantoor, vanwege de 1,5 meter afstand enigszins onwennig verspreid over de vergaderruimte. In razend tempo worden beslissingen genomen over de sluiting van het kantoor voor bezoekers, het cancelen van groepsbezichtigingen, bewonersbijeenkomsten en het uitvoeren van enkel spoedeisende reparaties. Daarbij staat telkens de gezondheid van onze huurders en medewerkers voorop. Tegelijkertijd moet de dienstverlening zo goed mogelijk worden gewaarborgd. Woonpunt hoeft niet alles zelf te verzinnen: collega-corporaties in Brabant hadden al eerder met strengere maatregelen te maken gehad en Aedes verzamelt alle lessen en maakt deze beschikbaar. Door de dag halen MT-leden input op die tijdens het middagoverleg verwerkt wordt in een tweede update voor medewerkers.


Dinsdag 17 maart

De eerste Skype-vergadering van een lange reeks van het corona-crisisteam. Afgesproken wordt dat het crisisteam ieder ochtend overlegt om te bepalen of er nog extra maatregelen nodig zijn of aanpassingen gedaan moeten worden. In de praktijk blijken de richtlijnen van de overheid nog best lastig voor mensen. Zo zitten medewerkers in de kantine nog naast elkaar. Medewerkers worden in de dagelijkse update nog eens aan de richtlijnen herinnerd.

Malika RTV Maastricht.JPG

Woensdag 18 maart

De klachten over thuiswerken zwellen aan, vooral van mensen met kinderen. Daarom een geruststelling vanuit het MT: alle begrip als je minder productief kunt zijn. Sommige medewerkers lopen over van het werk, terwijl anderen minder kunnen doen. Bij Klant & Leefbaarheid ontstaat het initiatief om telefonisch contact op te nemen met oudere huurders om ze een helpende hand te bieden. Dat kan rekenen op positieve reacties van huurders en aandacht in de media.


Donderdag 19 maart

Wat als we een woning moeten betreden waarvan de huurder covid-19 heeft? Daar krijgen we incidenteel mee te maken. Daarom stelt Team P&O samen met de bedrijfsarts een aantal richtlijnen op hoe we in zo’n situatie moeten handelen. Mag je trouwens vastleggen dat een huurder besmet is? Die vraag wordt ook gesteld intern. Nee, dat mag uiteraard niet van de AVG. Je mag dat wel delen met collega’s die daadwerkelijk bij die huurder moeten zijn. Daarmee is de veiligheid gewaarborgd.


Vrijdag 20 maart

België sluit de grenzen voor niet-essentieel in- en uitreizen. Verschillende medewerkers wonen daar. Team P&O regelt in recordtempo werkgeversverklaringen zodat zij de grens over kunnen voor hun werk. Bij Klantenservice is het rustiger dan normaal. Gelukkig maar, want ook daar zitten medewerkers thuis vanwege gezondheidsklachten of kinderen. Om die reden wordt op vrijdagmiddag overgeschakeld naar Interswitch.

Maandag 23 maart

Afgelopen weekend namen MT-leden een persoonlijke boodschap op. Team Communicatie monteerde het tot een filmpje (zie hierboven). Medewerkers kunnen het erg waarderen en sturen hartverwarmende reacties. Een opsteker in deze moeilijke tijd. Bij Klantenservice ontstaat het idee om van papier een groot wit t-shirt te maken met een rood hart erop. Dat hangen ze voor het raam, waar de zorghelden van het MUMC voorbijkomen. In de media is volop aandacht voor mensen die financieel geraakt worden door de crisis. Wij gaan huurders met betalingsproblemen de hand reiken door bijvoorbeeld uitstel van huurbetaling aan te bieden. ’s Avonds opnieuw een spannend moment: het kabinet scherpt de maatregelen aan. Geen volledige lockdown die verwacht werd. Wel zijn alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni.

T-shirt 1.jpg

Dinsdag 24 – vrijdag 27 maart

Team Incasso neemt contact op met een aantal huurders van commerciële ruimtes waarvan aangenomen mag worden dat ze door de coronacrisis hard geraakt worden, denk aan eenmansbedrijfjes die gedwongen dicht moeten. Uiteraard krijgt deze groep steun van de overheid, maar toch kunnen deze groepen in de betalingsproblemen komen. De actie wordt zeer gewaardeerd door de winkeliers. Ondertussen leert Woonpunt omgaan met de nieuwe situatie. Er worden online workshops gegeven. Er worden extra schoonmaak- en desinfectiemiddelen geregeld voor op kantoor en in de auto’s en bussen. De twee grote vergaderruimtes op B1 worden samengevoegd, zodat je toch een keer met een aantal mensen bij elkaar kunt komen, en daarbij 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden.


Dinsdag 31 maart
Het kabinet maakt bekend dat de maatregelen worden verlengd tot 28 april. Woonpunt publiceert een extra editie van Ronduit – ons online magazine voor huurders en relaties – geheel gewijd aan de coronacrisis.


Woensdag 1 april

Om na het nieuws van gisteren alle medewerkers een hart onder de riem te steken, stuurt de ondernemingsraad een fotocollage rond (zie foto bovenaan). Collega's vinden het bemoedigend, 'geweldig', 'super lief en creatief' en 'hartverwarmend'.

Lift een persoon.jpeg

Vrijdag 3 april

Team SO heeft in alle complexen met lift stickers opgehangen om mensen te waarschuwen dat ze ook in de lift 1,5 afstand moeten houden en dus beter alleen de lift kunnen nemen.


Zaterdag 4 april
Team ICT zet de autorisaties om naar de Microsoft-omgeving, waardoor Valid het thuiswerken beter kan ondersteunen.


Maandag 6 april – donderdag 9 april

Er is een protocol opgesteld om bouwwerkzaamheden zoveel mogelijk te laten doorgaan: ‘Samen veilig doorwerken’. Ook Aedes en de Woonbond ondertekenen dit. Wat betekent dat voor onze werkzaamheden? En wat betekent de oproep van Rutte op 7 april dat bedrijfstakken moeten nadenken over hoe ze hun werk kunnen hervatten, met in achtneming van de regels? Daar zijn de MT-leden druk mee aan de slag. Op donderdag 9 april formuleren zij een advies aan interim-bestuurder Ton Mans die op 6 april is begonnen. Langzaamaan komt het besef: we moeten voorlopig leren leven met het coronavirus.

Go Woonpunt!

Andere artikelen
Hart_onder_de_riem_OR-07fda10b.png
Artikel
Artikel leestijd6 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Werken tijdens de corona crisis

Artikel
Artikel leestijd7 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Fiets_leasen-519d1b69.png
Artikel
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Gladys-005-3a5a39c0.jpg
Ambitie
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
wp-mm-adm-studenten-112-bijgesneden-7ad3a4a4.jpg
Artikel
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

'Gewoon geweldig!'

Interview
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
woman-3188744_1920-1b414748.jpg
Interview
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht