1778_gespiegeld.jpg
Artikel leestijd5 min. leestijd
Verbeteren sturingsinformatie

Met een zaklampje in donker pakhuis

Hoe weet je als afdeling of je het goed doet? Door naar gegevens te kijken. In een ideale situatie heb je de juiste sturingsinformatie met één druk op de knop boven water, op elk moment van de dag. Een team collega’s maakt dat mogelijk.

Halverwege elke maand komt binnen Woonpunt de managementrapportage van de vorige maand beschikbaar. ‘Dat is veel te laat om te kunnen bijsturen’, zegt business controller Baktash Olomi. ‘Eigenlijk moet je elk moment van de dag kunnen zien wat de leegstand of mutatiegraad is.’ Daarvoor zijn per team of afdeling dashboards gebouwd, waarop alle relevante informatie elk moment van de dag kan worden ge-update. Klinkt simpel, maar wat is daar allemaal voor nodig?

“Kwestie van garbage in,

garbage out.”

Groot, donker pakhuis

Het belangrijkste dat je nodig hebt, zijn de gegevens. Waar vind je die? ‘Voor een groot deel in ViewPoint’, zegt Chris van Lumig. ‘Maar voor het samenstellen van de dashboards moesten we diep in de databases van ViewPoint duiken. Je moet je dat zo voorstellen: alsof je in een groot, donker pakhuis op zoek bent naar iets en je hebt alleen maar een zaklampje.’


zaklampje.jpg

Dan heb je de juiste tabellen gevonden, en wat dan? ‘Daarna moesten Mando en ik ervoor zorgen dat van alle verschillende KPI’s die in de dashboards komen – 190 in totaal! – de gegevens juist worden weergegeven. Dat klinkt simpeler dan het is. In zo’n tabel staan wel alle huuropzeggingen, maar daarmee heb je nog niet de mutatiegraad berekend. Laat staan dat je er een grafiek bij hebt. Dat hebben we allemaal één voor één moeten bouwen.’


Nieuwe strategie

Zijn de dashboards daarmee af? Baktash: ‘Nee, die zijn eigenlijk nooit af. Er zullen steeds redenen zijn om de dashboards aan te passen. Straks krijgen we een nieuwe strategie, dan willen leidinggevenden misschien toch weer andere dingen erop terugzien.’ De grootste uitdaging voor de komende maanden? ‘Zorgen dat alle gegevens goed in ViewPoint zitten. Want met die dashboards wordt niks meer achteraf handmatig aangepast. Als de gegevens in ViewPoint niet kloppen, heb je daar als leidinggevende zelf de meeste last van. Je dashboard werkt dan niet goed. Kwestie van garbage in, garbage out’, aldus Baktash.

Mijlpaal

De dashboards zijn in januari gereed. Daarmee is het een van de eerste mijlpalen uit het transitieplan die gereed komt. Een dik compliment voor alle betrokkenen. Voor Baktash en Annelies Lamboo die hebben bedacht hoe zo’n dashboard eruit moet komen te zien en samen met de leidinggevenden hebben gekeken wat er allemaal op moet komen, voor Chris en Mando die zich binnen enkele maanden tijd hebben gespecialiseerd in SQL en PowerBI (de programma’s waarmee de rauwe gegevens worden omgezet in bruikbare informatie), voor Dennis Roijen die als projectleider de verschillende interne en externe partijen bij elkaar bracht en de planning in de gaten hield, en voor alle anderen die meehielpen.

Andere artikelen
Transitietekening_v3-1eecaab7.jpg
Intro
Artikel leestijd1 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Blijvend verbeteren

Artikel
Artikel leestijd2 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
1783_VJ_postzegel.jpg
Interview
Artikel leestijd7 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Het werk gaat door

Interview
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
1778_gespiegeld-7ee701b9.jpg
Project
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
happy_klant_uitsnede_postzegel-3fc09d3a.jpg
Artikel
Artikel leestijd6 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht