WP-gesprek-koffie-met-20211007-005.jpg
Artikel leestijd5 min. leestijd
'Je kunt beter kijken naar wat je wel hebt'

Koffie met Anja en Ard

In deze rubriek gaat een MT-lid onder het genot van een kop koffie in gesprek met een medewerker over wat hen binnen en buiten Woonpunt opvalt. Deze keer interim-manager Onderhoud Ard Hengeveld en Anja Scaf, medewerker crediteurenadministratie.

'We werken hard, maar we lachen inderdaad ook veel'

Ard: Leuk dat we elkaar zo eens ontmoeten. Ik kom wel eens bij jullie op de afdeling en daar wordt altijd veel gelachen.

Anja: We werken hard, maar we lachen inderdaad ook veel.

Ard: Hoe heb jij die hele periode met corona eigenlijk ervaren?

Anja: Dat vond ik niet leuk, aan de keukentafel zitten met m’n laptop… Het was pas toen ik de oude slaapkamer van mijn zoon omvormde tot werkplek, dat ik weer het gevoel had dat ik ’s ochtends naar kantoor ging.

Ard: Hoe hield je contact met je collega’s?

Anja: We hadden één keer per week overleg met elkaar via Teams. Met mijn directe collega’s had ik soms de hele dag Teams open staan, dan leek het alsof we naast elkaar zaten te werken. Hoe heb jij die coronaperiode beleefd? Jij kwam in die tijd net binnen, toch?

Ard: Zo ongeveer wel ja. Ik was blij dat Woonpunt praktisch omging met naar kantoor komen. Want daardoor was ik in staat om toch iedereen te leren kennen. Ik sprak met opzichters en medewerkers van het bedrijfsbureau af om te gaan wandelen in een gebied dat zij me wilden laten zien. Zo heb ik onze wijken en mooie plekken in Limburg leren kennen.

Anja: Limburg is ook heel mooi.

Ard: Ook hoe Limburgers met elkaar omgaan. Vind ik ook mooi.

Anja: Wat is het verschil volgens jou met mensen uit de Randstad?

Ard: In Amsterdam gaan mensen directer met elkaar om. Dat heeft voordelen, maar het is ook vaak gericht op gewin. In Limburg hebben we het vaker met elkaar over het leven zelf.

Anja: Soms denk ik dat we in Limburg wel wat directer mogen zijn tegen elkaar. Wij draaien wat vaak om de hete brij heen. Soms denk ik: zeg het maar gewoon, dan ben je er vanaf.

'Laat de verschillende gedachtes maar op tafel komen'

Ard: Dat zou ook helpen bij de organisatieveranderingen, als we elkaar voortdurend scherp durven te houden. Zeggen wat je ergens van vindt. Laat de verschillende gedachtes maar op tafel komen. Hoe kijk jij eigenlijk tegen de organisatieverandering aan?

Anja: Ik begrijp dat het nodig is, maar ik kan ook niet de ogen sluiten voor de onrust die het met zich meebrengt. Het komt allemaal na een heel hectische tijd. Vorig jaar is ons rust beloofd. Nou, ik werk hier al 36 jaar, en heb veel golfbewegingen meegemaakt, maar de laatste paar jaar hebben er echt in gehakt. Ik vraag me trouwens af: jij gaat ons over een paar maanden ook weer verlaten. Hoe is dat voor jou? Want je bouwt aan iets. Ik hoor dan: de plannen gaan één-op-één over, maar een nieuwe manager wil toch zijn eigen ideeën inbrengen.

Ard: Vergis je niet, ook in vaste posities komen en gaan mensen. Dat geldt ook voor managers. Je zou daarvan voor de uitvoering van het reguliere werk niet afhankelijk mogen zijn. In het nieuwe model zitten meer teamleiders, waardoor de organisatie voor de uitvoering beter ondersteund wordt. Dat moet voor stabiliteit zorgen. Ik ben eigenlijk ook heel benieuwd naar wie Anja Scaf is.

Anja: Ik ben geboren in Heer, woon in Rijckholt. Ik heb twee kinderen van 27 en 30 jaar oud. Mijn dochter heeft net een huis gekocht in Bunde. Mijn zoon wil ook graag kopen, maar in deze markt lukt dat niet. Dat vind ik wel zorgelijk.

Ard: Ik ook. Als je ziet hoe hard de prijzen oplopen, dan denk ik: als mijn kinderen straks een huis willen kopen, kunnen ze dat dan überhaupt nog?

Anja: Hoe oud zijn jouw kinderen?

Ard: Mijn dochter is 23 en die woont op kamers. Mijn zoon is 19 en die zit ook op kamers. Thuis dan, waar hij Fortnite speelt. [Lacht.] Wat doe jij het liefst in je vrije tijd?

Anja: Ik volleybal al 42 jaar met een groep vriendinnen. We hebben lief en leed meegemaakt: huwelijken, kinderen, overlijdens. Daardoor hebben we aan één woord genoeg bij elkaar. Of een blik. Je hoeft elkaar niets uit te leggen. Hoe is dat bij jou? Jij hebt toch paarden?

Ard: Ja, wij hebben twee paarden. Daar steken we veel tijd in. En dat is heel dankbaar om te doen, want een paard is eerlijk. Een paard neemt jouw stemming over. Je kunt een paard ook echt leren kennen, qua karakter.

Anja: Maar je rijdt zelf niet?

Ard: Nee, ik heb een paar keer op een paard gezeten, maar dat was geen succes. Ik verkramp en mijn benen klemmen zich dan vast aan het paard. Dat is niet goed. Ik ben er gewoon niet voor in de wieg gelegd.

'Het haalt mij in elk geval steeds uit mijn comfortzone'

Ard: Mijn vrouw doet hetzelfde werk. Zij heeft nu een interim-klus in Enschede. Dus we moeten het wel plannen met elkaar. Maar we krijgen allebei veel energie van interim-klussen. Het haalt mij in elk geval steeds uit mijn comfortzone.

Anja: Ik kan daar helemaal niet tegen. Ik ga ook niet graag op vakantie. Het liefst zit ik in mijn tuin met een boek en een glaasje wijn. Dan ontspan ik echt. Ik ben graag thuis. Wat is jouw idee van thuis, als je zo vaak ergens anders bent?

Ard: We zijn 25 jaar geleden in Klarenbeek gaan wonen en daar zijn we geaard. Waar je ook woont, dat is je thuis. Maar daarnaast heb je ook altijd een thuis-thuis. Dat is waar je echt geaard bent, waar je belangrijke levensgebeurtenissen hebt doorgemaakt. Waar je kinderen naar school zijn gegaan.

'Jij lijkt me trouwens een heel optimistisch mens'

Anja: Jij lijkt me trouwens een heel optimistisch mens.

Ard: Dat ben ik inderdaad. Ik heb altijd veel energie.

Anja: Dat straal je ook uit. Bij mij is het glas ook altijd halfvol. Ik hou niet van klagen. Je kunt beter kijken naar wat je wel hebt. Kijk naar wat je wel kunt. Haal het beste eruit. Je moet bereid zijn te leren van tegenslagen. Toen ik 25 was, keek ik anders naar het leven dan nu.

Ard: Hoe kijk jij naar ouder worden?

Anja: Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Ik was best jong toen mijn ouders stierven. Eerst overleed mijn moeder, daarna mijn vader. Toen dacht ik: wie kan ik nu om raad vragen? Meteen daarna dacht ik: wacht even, ik ben een volwassen vrouw. Ik kan het zelf ook.

Ard: Mijn ouders leven allebei nog. Ik kan me echt geen voorstelling maken van hoe het is als ze er straks niet meer zijn. Hoe heb jij dat beleefd?

Anja: Ik heb tot het laatst voor ze kunnen zorgen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dat vormt je. Daardoor hebben ze ook nooit naar een verzorgingstehuis hoeven gaan. Mijn vader belde me bijvoorbeeld als ik op het werk zat. Dan zei hij: Je moet nu met me naar de bank! Dan kwam ik binnen en was hij alweer vergeten dat hij me gebeld had. Dat soort dingen.

Ard: Heftig.

Anja: Voor we stoppen, heb ik nog één vraag. Ik hoor heel veel over ontwikkeling, dat medewerkers zich voortdurend moeten blijven ontwikkelen. Maar soms vraag ik me af: er zijn ook mensen die gewoon hun werk zo goed mogelijk willen doen. Die zijn tevreden met wat ze doen en hoeven zich niet per se te oriënteren op iets anders. Hoe zie jij dat?

Ard: Ik vind dat een organisatie de ruimte moet creëren voor beide. Je hebt nou eenmaal verschillende kleuren in een organisatie. Maar aan de andere kant: de wereld om ons heen verandert nou eenmaal razendsnel en besef dat die veranderende wereld iets van jou vraagt, namelijk: dat je je aanpast.

Anja: Eens, maar soms bekruipt me het gevoel dat het pas goed is als je een grote studie hebt doorlopen. Als je het over verschillende kleuren hebt, dan heb je bijvoorbeeld denkers en doeners. En hoe die zich aanpassen aan verandering, hoeft niet hetzelfde te zijn.

Go Anja! Go Ard!

Andere artikelen
WP-Dennis-Bertrand-20211014-044-145e437c.jpg
Ambitie
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Groepsfoto-Lochtmanhuis-002-aff6b50a.jpg
Artikel
Artikel leestijd7 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Maarten-Coenjaarts-001-f3b98f25.jpg
Interview
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-gesprek-koffie-met-20211007-005-thumbnail-bba416f6.jpg
Tweegesprek
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

Over wel en wee van thuis werken

Artikel
Artikel leestijd8 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Daphne-Heijnen-Sabien-Buttolo-001-d5d3e8dd.jpg
Ambitie
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht