Op 2 januari startte Yoka Kruijtzer als directeur Strategie, Communicatie en Organisatie. Samen met Joke ten Brink maakt ze het directieteam van Woonpunt compleet. In dit artikel vertelt Yoka over zichzelf en haar loopbaan, wat haar eerste indruk is van Woonpunt en wat we van haar mogen verwachten. 

Wie is Yoka?

Allereerst ben ik de vriendin van Marnix en de moeder van Sophie, een echt gezinsmens. Ik ben opgegroeid in een warme familie in Maastricht. Hoewel ik me goed realiseer dat ik voor heel Zuid-Limburg werk, voelt het toch speciaal om nu in deze stad te mogen werken. 
Aan de Universiteit Maastricht heb ik Gezondheidswetenschappen gestudeerd, richting Beleid en Management. In mijn studietijd en in mijn loopbaan heb ik veel mogen leren. Ik heb veel verschillende rollen mogen vervullen die goed bij mij pasten, als mens. Het glas is voor mij altijd halfvol. Volgens mij gebeurt alles met een reden, toeval bestaat niet. Van elke situatie kun je leren en groeien, en uiteindelijk kom je er beter uit.

Al vrij jong had je leidinggevende posities. Naast je studie was je coördinator bij Check 5, een paar jaar later afdelingshoofd en vervolgens manager bedrijfsvoering bij Zuyderland medisch centrum. Wat trekt je daarin aan?

Enerzijds is dat de invloed die je kunt hebben op de resultaten van de organisatie, vanuit een rol met een bepaalde bevoegdheid. Anderzijds heb ik in mijn loopbaan gezien wat goede leidinggevenden kunnen betekenen voor hun mensen. Ze vergroten het werkplezier, verbeteren de manier van samenwerken en dan zie je een team en een organisatie groeien. Het ging mij nooit om de baas te willen zijn. Wat mij betreft staat centraal dat we zorgen dat we ons werk met elkaar op een slimme en prettige manier doen. Dat is voor mij leidinggeven: zorgen dat de mensen dat waar ze voor zijn aangesteld zijn met plezier en goed kunnen doen. Bovendien moeten ze het gevoel hebben dat ze bij hun leidinggevende terecht kunnen om te sparren. In een succesvolle samenwerking kijk je samen hoe je elkaars kwaliteiten optimaal kunt benutten.

"Wat mij betreft staat centraal dat we zorgen dat we ons werk met elkaar op een slimme en prettige manier doen." 

Je werkte tot nu toe voornamelijk in de zorg. Waarom de overstap naar de corporatiesector?

Na 10 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom heb ik me georiënteerd en bewust gekeken hoe ik maatschappelijk van waarde kan zijn. Voor mij is een thuis een belangrijke waarde. Ergens thuis komen waar je je prettig voelt, met je gezin kan leven en herinneringen kan maken. Tegelijkertijd hebben we een huizenmarkt die onder spanning staat. Daarin wil ik graag iets in betekenen voor de huurders. Die zorgzaamheid heb ik in me. Maar daar zit wel een grens aan. Wat mij betreft is onze rol eraan bijdragen dat huurders maximaal kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat begint met een fijn thuis.

Wat is je eerste indruk van Woonpunt?

Mijn eerste indruk is heel positief. In mijn eerste week mocht ik meelopen bij het Woonservicepunt. Dat gaf me een eerste inkijkje. Als iemand belt, valt me op hoe gastvrij diegene benaderd wordt en hoe de medewerker zich inzet om te helpen met de vraag.
Verder ervaar ik een warm welkom en behulpzame collega’s. Mensen zijn heel open en eerlijk. Daardoor heb ik denk ik nu al veel gezien en gehoord. Ze zeggen bijvoorbeeld: hoe kunnen we Woonpunt beter maken? Mijn eerste indruk is dat er een mooie basis ligt. Woonpunt is een mooie organisatie en als je weet wat er allemaal gespeeld heeft, dan is het knap waar Woonpunt nu staat. We hebben zeker nog werk te doen, zoals verder professionaliseren.

Wat mogen we de komende tijd van je verwachten?

Open communicatie en een duidelijke richting waar we als afdeling Strategie, Communicatie & Organisatie van zijn. Ook wil ik meer verbinding maken met de rest van het bedrijf. Het directieteam is weer volledig. We zullen in deze samenstelling op een nieuwe manier met de organisatie gaan samenwerken. Als nieuwkomer zal ik met een frisse blik allerlei kritisch vragen stellen: waarom doen we dit en waar doen we dat voor? 

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik kook heel graag. Samen met mijn vader heb ik een tijd geleden ook een deel van de koksopleiding gedaan in Hasselt, de basis van de Franse keuken. Bij mij thuis is er altijd vers gekookt eten. Ook ben ik graag buiten, bijvoorbeeld om te wandelen.

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Liever niet! Laat me slapen. Ik houd heel erg van slapen. In een warm bed. Heerlijk!

Go Yoka!

WP-stip-20240123-006-6dfeef5b.jpg
Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-Joke-ten-Brink-003-369cf20e.jpg
Artikel leestijd5 min. leestijd
Artikel gelezengelezen

"Een mens is nooit uitgeleerd"

Artikel leestijd3 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Overzicht_huisstijl_Woonpunt_9-0bcff429.jpg
Artikel leestijd4 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
WP-gesprek-Nadine-Kevin2-ab8e9296.jpg
Artikel leestijd8 min. leestijd
Artikel gelezengelezen
Made by Zuiderlicht