
Sinds september verruilden twee medewerkers het KCC voor een andere functie binnen Woonpunt. Martine Driessen startte als P&O-ondersteuner en Samantha Scipio-Rossen ging aan de slag als ondersteunend medewerker Maatwerk Financieel. Martine: “Mooi dat Woonpunt mensen de kans biedt om intern door te groeien en zichzelf te ontwikkelen.”
Wat ga je precies doen?
Martine: Ik ondersteun tot nu toe bij de salarisadministratie, denk aan het valideren van facturen en het afhandelen van declaraties. Daarnaast registreer ik de ziek- en betermeldingen en help ik bij de administratieve kant van de werving en selectie. Deze functie groeit en biedt ruimte om me te verder te ontwikkelen in gebieden waar ik affiniteit mee heb of waar ik talent voor heb. Zolang STIP duurt werk ik tijdelijk extra uren en werk ik nog acht uur bij de balie.
Samantha: Ik ga helpen met het afhandelen van vragen van huurders over de stook- en servicekosten en de naleving van de regels voor passende toewijzing te controleren. Door het uitvallen van maatwerkconsulent Dennis Bastings, zijn er werkzaamheden blijven liggen. Zo is er achterstand ontstaan met de aanvragen voor huurverlaging. Die ben ik nu samen met de vervanger van Dennis, Famke de Jong, aan het wegwerken. Deze functie is in eerste instantie voor de duur van één jaar. Ondertussen wordt bekeken hoe ze het financieel maatwerk gaan inrichten. ORGfit brengt daar een advies over uit. Gaandeweg dit jaar wordt daar een beslissing over genomen. Dat kan betekenen dat ik na een jaar terugkeer naar het KCC. Stel dat dat zo is, dan vind ik dat natuurlijk wel jammer. Maar ik zou zeker niet met tegenzin terugkeren naar het KCC. Ondertussen blijf ik sowieso tot het einde van het jaar namens het KCC twee dagen meedraaien met STIP. Dat was te lastig om in deze fase van het project nog over te dragen aan iemand anders.
Waarom deze keuze?
Martine: Sinds 2021 heb ik last van tinnitus, oftewel oorsuizen. Afgelopen jaar is het erger geworden en het gaat waarschijnlijk ook niet meer weg. Hierdoor heb ik moeten concluderen dat mijn werk bij het KCC niet meer passend is. Daarom ben ik verleden jaar een loopbaantraject gestart. Ik heb gesprekken gevoerd met een loopbaanadviseur van FLOW. Daarnaast ben ik met allerlei teams gaan meelopen: verhuur, incasso, centrale planning, leefbaarheid. Uiteindelijk kwam min of meer toevallig deze functie langs. Ik wilde graag bij Woonpunt blijven werken en ik ben blij dat dat gelukt is. Ik vind Woonpunt een mooi bedrijf, met leuke medewerkers en leuke huurders. Waar we voor staan, daar heb ik een goed gevoel bij. Fijn dat ik niet van bedrijf heb moeten switchen. Woonpunt heeft in mij geïnvesteerd en ik in Woonpunt, dat gaat nu niet verloren.
Samantha: Ik werk al 15 jaar als klantenservicemedewerker bij verschillende organisaties, waarvan de laatste 4 jaar bij Woonpunt. Ik had me wel eens georiënteerd op iets anders, maar nooit serieus overwogen. Totdat plotseling deze vacature langskwam die me enorm aansprak. Ik vroeg me af: kan ik dat wel? Ben ik er geschikt voor? Na een gesprek met Bart van der Sanden dacht ik: niet geschoten, altijd mis. Vlak voor mijn vakantie had ik nog snel een gesprek en tijdens mijn vakantie kreeg ik te horen dat ik de baan had gekregen. Dat heb ik meteen gevierd met een cocktail.
Mijn collega’s achterlaten, vond ik wel moeilijk.
Wat is de grootste verandering?
In deze functie doe ik naast de klantcontacten veel uitzoekwerk. Als klantenservice hebben we vaak geen kant en klaar antwoord. Daarvoor moeten we doorverwijzen naar collega’s. Als ik nu contact opneem met een huurder, heb ik wel een duidelijk antwoord. Soms klinken ze in hun e-mail dan heel erg ongeduldig, maar als ik ze spreek valt dat reuze mee. Grootste verschil is dat ik nu voorbereid een gesprek inga. Ik heb soms geen leuke boodschap maar ik kan wel uitleggen waarom iets zo is. Dat ik nu zelf het antwoord kan geven, vind ik prettig.
Martine: Dat contact met huurders heb ik nu niet meer, dat vond ik wel altijd erg plezierig. Je leert onze huurders steeds beter kennen. Ik vind het werk aan de balie en aan de telefoon ook mooi en waardevol werk. Nu heb ik andere contacten, meer met de medewerkers van Woonpunt zelf. Dat is anders, maar zeker ook leuk.
Jullie klinken positief. Is het alleen maar zonneschijn?
Martine: Mijn collega’s achterlaten, vond ik wel moeilijk. Ik heb altijd met erg veel plezier gewerkt op het KCC. Je blijft natuurlijk wel collega’s, maar je hebt in deze rol geen dagelijks contact meer. Ik ben in de afgelopen jaren erg aan het team gehecht geraakt. Nu ik dit vertel, krijg ik een brok in mijn keel. Dat directe contact ga ik missen, we hebben altijd heel fijn samengewerkt. Nu maak ik deel uit van een kleiner team. Het is een heel ander vakgebied, daar is dus nog veel te leren.
Samantha: Vanwege STIP blijf ik tot het einde van het jaar nog deel uitmaken van de e-mailgroep van het KCC. Dat betekent dat ik nog veel meekrijg van hun werk. Dat maakt het moeilijk om dat werk los te laten. Enige tijd geleden wilde ik uithelpen bij de wateroverlast. Maar dat kon helaas niet omdat mijn rechten gewijzigd zijn in Viewpoint. Op zich is het fijn om twee functies te combineren voor de afwisseling. Maar ik merk wel dat ik telkens met een achterstand begin. Dat is wel jammer.
Gaan jullie nog een opleiding volgen?
Samantha: Famke en ik gaan een aantal online cursussen volgen, zodat we zelf meer van de inhoud afweten. Die gaan over afrekening stook- en servicekosten, huurrecht en de huurcommissie.
Martine: Ik ga nu nog geen cursus of opleiding volgen, maar ik ga me wel verdiepen in bijvoorbeeld de CAO woondiensten en het cafetariasysteem. Ze hebben een inwerkprogramma gemaakt, dus is dit een vorm van werkend leren. Nu ga ik me meer verdiepen om mijn kennis uit te breiden, wat een leuke uitdaging is. Binnen Woonpunt zie je dat veel mensen doorstromen. Mooi dat Woonpunt mensen de kans biedt om intern door te groeien en zichzelf te ontwikkelen.




