Klusadvies zonweringen en rolluiken

Om met plezier te wonen, wilt u uw woning inrichten naar uw eigen smaak. Misschien wilt u ook veranderingen aanbrengen. Zoals het plaatsen van zonweringen of rolluiken. In dit Klusadvies informeren wij u over de spelregels van Woonpunt, zodat de kwaliteit van uw woning behouden blijft. Door de aanwijzingen op te volgen, bespaart u tijd en kosten voor een toekomstige verhuizing. Zo komt u straks niet voor verrassingen te staan.


Woonpunt Klusadvies_Zonneweringen en rolluiken.jpg

 

Spelregels voor het aanbrengen van zonweringen en rolluiken

  • Zorgt u er bij aanbrengen van een ‘uitval’ zonnescherm voor dat het scherm op uw eigen terrein blijft, ook in de uiterste uitvalstand.
  • U mag zonweringen of rolluiken niet bevestigen op de gevelkozijnen, gevelbetimmering en het gevelstucwerk. Wij adviseren u boorgaten voor de bevestiging zoveel mogelijk aan te brengen in de voegen van het metselwerk. Zo voorkomt u schade aan de gevelsteen. Hetzelfde geldt voor bekabeling en band. Alleen voor zware, uithangende zonweringen is het toegestaan om in de bakstenen te boren.
  • U mag geen gaten boren door de kozijnen.
  • Het is niet toegestaan om geleiders van rolluiken en sunscreens af te kitten. Dat komt omdat de kit later moeilijk te verwijderen is. Wij adviseren u een indrukbare band aan te brengen tussen het profiel en de gevel.
  • Ligt uw woning in een appartementencomplex? Vraag bij Woonpunt na of er eisen zijn voor kleur- en materiaalgebruik. Zo niet, stem de kleurkeuze van uw zonwering of rolluiken dan af op die van de overige woningen. In alle andere gevallen adviseren wij te kiezen voor neutrale kleuren. Dat vergroot de kans dat een volgende huurder bereid is de zonweringen of rolluiken over te nemen.

Vraag na of u een vergunning nodig heeft

In sommige gevallen is voor het aanbrengen van zonweringen of rolluiken een vergunning van de gemeente nodig. Bijvoorbeeld bij monumenten, vooroorlogse woningen of in de binnenstad van Maastricht. Vraag bij de gemeente na of dit bij uw woning ook het geval is.

Onderhoud en aansprakelijkheid

  • Voor herstel en reparatie van zonweringen of rolluiken bent u zelf aansprakelijk. Eventuele gevolgschade komt ook voor uw eigen rekening.
  • Zorgt u ervoor dat Woonpunt altijd periodiek onderhoud kan uitvoeren aan de woning. U bent zelf aansprakelijk voor het weghalen en terugplaatsen van zonweringen of rolluiken. Voor eventuele schade kunt u Woonpunt niet aansprakelijk stellen.
  • Het kan voorkomen dat door vervanging van onderdelen aan de woning uw zonweringen of rolluiken niet meer passend of bruikbaar zijn. De kosten voor het aanpassen ervan aan de nieuwe situatie komen voor uw eigen rekening.
Handig om te weten

Op de website van de grote bouwmarkten vindt u tips en filmpjes over de uitvoering van een klus.

picto verhuizen.jpg

Wat als u gaat verhuizen?

  • Woonpunt kan u eventueel de mogelijkheid bieden de zonweringen of rolluiken over te dragen aan een volgende bewoner. De nieuwe bewoner is niet verplicht deze zaken van u over te nemen.
  • Neemt de nieuwe bewoner de zonweringen of rolluiken niet over? Dan bent u verplicht de woning terug te brengen in dezelfde staat als waarin u deze aanvaardde.