Huurtoeslag

Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid om je te helpen met de kosten van je huur. Als je huur in verhouding tot je inkomen hoog is, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Wil je meer weten over huurtoeslag? Bekijk dan de handige video via de knop hieronder.

Bekijk video

Aanvragen

Als je denkt dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag, kun je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Dit kan zowel online via hun website als telefonisch. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie en documenten bij de hand hebt, zoals je burgerservicenummer, huurgegevens en inkomensgegevens. 

Het aanvragen van huurtoeslag kan soms wat ingewikkeld zijn, dus het kan handig zijn om hulp te vragen bij het invullen van de aanvraag. Op de website van de Belastingdienst, staan organisaties die je kunnen hierbij helpen. Let op: het is belangrijk om op tijd huurtoeslag aan te vragen, omdat je anders mogelijk geld misloopt. Dus als je denkt dat je recht hebt op huurtoeslag, wacht dan niet te lang en vraag het zo snel mogelijk aan.

Huurtoeslag aanvragen

Voorwaarden

Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld 18 jaar of ouder zijn, een huurcontract hebben, en de huurprijs moet onder een bepaalde grens liggen. Daarnaast speelt je inkomen een rol bij het bepalen van je recht op huurtoeslag. Klik hier om te zien of jij recht hebt op huurtoeslag.

Waarom deze regels?

Woningcorporaties moeten bij het verhuren van sociale huurwoningen voldoen aan ‘passend toewijzen’. Dat staat in de Woningwet. Deze regels moeten voorkomen dat huishoudens een te dure woning krijgen toegewezen die ze niet kunnen betalen. Op Thuis in Limburg vindt u hierover meer informatie.