Sociale huur

Woonpunt verhuurt voornamelijk sociale huurwoningen. Dit zijn woningen waarvan de huurprijs laag wordt gehouden. Daar zijn we honderd jaar geleden voor opgericht en dat is nog steeds onze kerntaak. 

Thuis in Limburg

Om het je makkelijk te maken, werken de meeste woningcorporaties in Limburg samen via Thuis in Limburg. Hierdoor hoef je je maar op één plek in te schrijven om te kunnen reageren op alle beschikbare woningen. Om te reageren op een aangeboden woning, moet je ingeschreven staan bij Thuis in Limburg. Dit is gratis.

Bekijk het actuele aanbod
Groeien.svg

Als je recht hebt op huurtoeslag, mag je alleen woningen huren met een bepaalde huurprijs. Deze regel, ook wel bekend als passend toewijzen, is door de overheid ingevoerd. Zo wil ze voorkomen dat huishoudens een te dure woning krijgen toegewezen die ze niet kunnen betalen.

Als je bent ingeschreven op Thuis in Limburg en je je inkomensgegevens correct hebt ingevuld, zie je automatisch alleen de huurwoningen die passen bij je inkomen. Voordat je de huurwoning definitief krijgt, controleert Woonpunt je inkomensgegevens. Dit is een verplichte procedure. 

Naast inkomen kunnen er ook andere voorwaarden van toepassing zijn, zoals gezinssamenstelling of leeftijd. 

Ben je dringend op zoek naar een sociale huurwoning? Dan kan je mogelijk gebruik maken van de urgentieregeling. Deze regeling is ontworpen om mensen in sociale noodsituaties snel te helpen bij het vinden van een woning. Houd er rekening mee dat deze regeling alleen van toepassing is op woningzoekenden in Heerlen en Maastricht. 

Meer informatie over de urgentieregeling in Maastricht. 
Meer informatie over de urgentieregeling in Heerlen. 

Nadat de uiterlijke inschrijfdatum is verstreken, rangschikken onze verhuurconsulenten alle passende reacties op basis van de inschrijftijd. Vervolgens nodigt de verhuurconsulent een aantal geschikte kandidaten per e-mail uit voor een bezichtiging. In deze e-mail staat vermeld welke bewijsstukken je vóór de bezichtiging moet opsturen. Tijdens de bezichtiging kun je aangeven of je interesse hebt in de woning. De kandidaat met de langste inschrijftijd en de vereiste bewijsstukken heeft als eerste recht op de woning. 

Woningcorporaties moeten bij het verhuren van sociale huurwoningen voldoen aan ‘passend toewijzen’. Dat staat in de Woningwet. Deze regels moeten voorkomen dat huishoudens een te dure woning krijgen toegewezen die ze niet kunnen betalen. 

Loket Housing 

Iedereen verdient een ‘thuis’: een fijn en betaalbaar huis in een veilige, prettige en passende woonomgeving. Soms heeft iemand echter (tijdelijk) begeleiding bij het wonen nodig. Bijvoorbeeld wanneer iemand uitstroomt vanuit een opvang of een beschermd wonen-voorziening. Loket Housing wordt door de woningcorporaties van Zuid-Limburg ingezet om mee te kijken in deze bemiddelingen.

Meer informatie
#
Fijn en betaalbaar wonen
Buurten waar mensen zich thuis voelen
Over Woopunt