Onderverhuur en kandidaat voordragen

Ben je een student en huur je bij Woonpunt? Dan zijn er enkele extra regels waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om jouw kamer of studio tijdelijk onder te verhuren. Ook heb je de mogelijkheid om een nieuwe huurder voor te dragen wanneer je zelf besluit om uit jouw kamer te vertrekken. 

As je voor stage of tijdelijke studie ergens anders verblijft, is het mogelijk om je kamer of woning maximaal één jaar onder te verhuren. Hiervoor dien je echter toestemming te verkrijgen van Woonpunt. In het aanvraagformulier staat vermeld welke informatie wij van jou en de onderhuurder nodig hebben. Ga naar het formulier verzoek onderverhuur

Een onderhuurder vinden 
De voorgedragen kandidaat moet een student zijn en een inschrijfbewijs van een studie-instelling hebben. Het is niet vereist dat deze persoon ingeschreven is bij Maastricht Housing. 

Onderhuur regelen 
Op het aanvraagformulier staat precies vermeld welke documenten we van jou en de onderhuurder nodig hebben. Zorg ervoor dat je het formulier volledig invult en samen met de vereiste bijlagen uiterlijk 10 dagen vóór de gewenste ingangsdatum bij ons indient. Let op dat je op het moment van de aanvraag geen achterstand hebt in de huurbetaling. 

Afspraken met onderhuurder 
Als wij akkoord gaan, kun je de kamer of woning gedurende een bepaalde periode door iemand anders laten gebruiken. Jij blijft officieel de huurder en bent daarom verantwoordelijk voor het betalen van de huur en de staat van de woonruimte. Je dient zelf afspraken te maken met de onderhuurder over de huurbetaling en het gebruik van de woonruimte, inclusief eventueel meubilair. 

Inschrijving bij gemeente 
Als huurder kan je ingeschreven blijven op het adres van de woning die je huurt. 

Als je besluit om jouw kamer te verlaten, dan heb je als student de mogelijkheid om een nieuwe kandidaat voor te dragen. Uiteindelijk is het echter Woonpunt die de definitieve beslissing neemt over de voorgedragen kandidaat. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De voordracht van de kandidaat moet vermeld worden bij de schriftelijke huuropzegging. Vermeld de naam van de kandidaat in het opmerkingenveld.
  • De voorgedragen kandidaat moet een student zijn en mag maximaal 27 jaar oud zijn. 
  • Voor kamers in het centrum of Wyck moet de voorgedragen kandidaat minimaal 12 maanden ingeschreven staan bij Maastricht Housing, terwijl dit voor andere kamers minimaal 6 maanden is. 
  • Als je in een studio of een andere zelfstandige woonruimte woont, is het helaas niet mogelijk om een kandidaat voor te dragen.