Hinder of overlast

Een bepaalde mate van hinder is niet te voorkomen. Kinderen spelen nu eenmaal vaak luidruchtig, honden blaffen en wasmachines moeten draaien. Kleine irritaties kunnen grote spanningen veroorzaken. Als je denkt dat hinder overgaat in overlast dan lees je hier wat je kunt doen.​​​​​

Tips voor een goed gesprek

Mensen hebben meestal niet eens in de gaten dat zij ergernissen veroorzaken. Ze zijn vaak heel verrast als ze erover worden aangesproken. Toch is het de moeite waard, een simpel gesprek doet vaak wonderen. Maar hoe pak je dat aan?

  • Ga in gesprek vóór jouw ergernis te groot wordt. Ga niet praten als je kwaad of emotioneel bent. Dat is hét recept voor ruzie.
  • Begin met de vraag of een gesprek gelegen komt. Zoek anders voor beide partijen een passend moment en neem er de tijd voor.
  • Leg uit hoe je de overlast ervaart en probeer je te verplaatsen in jouw buur.
  • Als het gesprek tot ruzie leidt, kun je beter stoppen.
  • Vraag of jouw buur zich kan voorstellen dat je er last van hebt.
  • Vraag ook of jouw buren misschien last hebben van jou.
  • Probeer concrete afspraken te maken. Denk daarom voor het gesprek alvast na over wat een goede oplossing voor het probleem zou kunnen zijn. Geef de ander wel de kans om mee te denken.

Buurtbemiddeling

Wanneer je er samen met jouw buurtgenoten niet meer uitkomt, dan kan Buurtbemiddeling helpen. Buurtbemiddeling is gratis en vrijblijvend. Samen wordt gewerkt aan afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. In ruim 75% van alle acties is Buurtbemiddeling succesvol. Je kunt zelf contact opnemen met Buurtbemiddeling. 

Buurtbemiddeling Maastricht
Telefoon: 06 - 52 65 16 47
E-mail: info@buurtbemiddeling-maastricht.nl 
Website: www.buurtbemiddeling-maastricht.nl
Sociaal team: www.gemeentemaastricht.nl/sociaal-team 

Buurtbemiddeling Parkstad
Telefoon: 045 – 545 6351
E-mail: buurtbemiddeling@impulskerkrade.nl

Buurtbemiddeling Hoensbroek
Telefoon: 045 - 560 2525
Website: www.hoensbroekonline.nl 
Sociaal team: www.heerlen.nl/buurtteam

Buurtbemiddeling Heerlen
Telefoon: 045 - 560 2525
E-mail: buurtbemiddelingheerlen@alcander.nl
Sociaal team: www.heerlen.nl/buurtteam

Buurtbemiddeling Sittard-Geleen
Website: www.partners-in-welzijn.nl/buurtbemiddeling 
Sociaal team: www.partners-in-welzijn.nl/sociaal-plein

Buurtbemiddeling Eijsden-Margraten 
Telefoon: 06 - 29 79 93 60
E-mail: info@buurtbemiddeling-eijsden-margraten.nl 
Website: www.buurtbemiddeling-eijsden-margraten.nl

Veilige Buurten Team

Bij de Veilige Buurten Aanpak wordt er samen met buurtbewoners gewerkt aan een leefbare buurt. Het Veilige Buurten Team bestaat uit medewerkers van Handhaving, Trajekt, de wijkagent en de woningcorporaties (Woonpunt en Servatius). Het team hoort graag van de buurtbewoners wat zij belangrijk vinden en gaat daar samen met deze buurtbewoners in een ondersteunende rol mee aan de slag.

 

Aanhoudende overlast

Houdt de overlast aan? Helpen de onderlinge gesprekken niet? En kwam u samen met Buurtbemiddeling niet tot een oplossing? Meld dan de overlast bij Woonpunt. 

Overlast melden

Aangifte

In geval van ernstige overlast, vervuiling, bedreigingen, intimidaties of geweld, is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie. Ook bij drugsoverlast en geluidsoverlast in de nachtelijke uren. Bel 0900 - 8844  of het alarmnummer 112  'als elke seconde telt'. Een melding anoniem doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.