motherhood-4624889_1280.jpg

Dringend op zoek naar een woning?

Per 1 maart 2024 is de urgentieregeling in Maastricht gewijzigd

Door omstandigheden kan het voorkomen dat je acuut een huurwoning nodig hebt. Je kan dan een urgentieverklaring aanvragen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kunnen de woningcorporaties in Maastricht je voorrang geven op een woning. De urgentieverklaring vraag je aan via: https://www.woonurgentielimburg.nl/maastricht. Woon je in Heerlen? Ook dan is het mogelijk om een urgentieverklaring aan te vragen. Dit doe je via: https://www.woonurgentielimburg.nl/heerlen

Op deze websites lees je wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. Je aanvraag wordt beoordeeld door een deskundige en onafhankelijke commissie. Die bekijkt of je situatie dringend genoeg is om voor de regeling in aanmerking te komen. Goed om te weten dat je dan geen woonwensen kan aangeven. En dat urgentie alleen bij uitzondering wordt verleend. Logisch, want daardoor moeten andere woningenzoekenden langer wachten op een woning.

Waarom is de urgentieregeling aangepast?

De Maastrichtse woningcorporaties Maasvallei, Servatius en Woonpunt stellen voortaan strengere voorwaarden aan het toekennen van een urgentieverklaring. Zo blijven er meer woningen over voor woningzoekenden. Want het aantal sociale huurwoningen is beperkt. En daarvan gaat nog een gedeelte naar urgent woningzoekenden. Met de nieuwe regeling worden mensen die dringend een woning zoeken sneller geholpen. Tegelijk is het door de strengere voorwaarden ook eerlijker voor gewone woningzoekenden, die gemiddeld lang op de wachtlijst staan.

Zorg voor voldoende inschrijfduur

In Maastricht is de vraag naar sociale huurwoningen groter dan het aanbod. Dat blijft waarschijnlijk zo de komende jaren. Met als gevolg dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning de laatste jaren flink is toegenomen. Op zoek naar een woonruimte in Maastricht? Schrijf je dan tijdig in op www.thuisinlimburg.nl om inschrijfduur op te bouwen. Heb je een woning gevonden? Schrijf je daarna opnieuw in. Wie weet verandert je woonbehoefte door gezinsuitbreiding, samenwonen of echtscheiding. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt.

Nieuwe regeling start op 1 maart 2024

De nieuwe regeling geldt voor woningzoekenden die zich vanaf 1 maart 2024 bij Thuis in Limburg melden. Heb je nu al een urgentieverklaring of vraag je deze nog in februari 2024 aan? Dan verandert er niets.

 

Woonurgentie Limburg.png