WP-Dhr-van-Galen-HB-20231020-0022.jpg

Voor iedereen goed doen

Hij woonde al 72 jaar in de Slakhorst, maar is vorig jaar voor het eerst in zijn leven verhuisd. Naar een spiksplinternieuw appartement in het Aldenhofpark, Hoensbroek. Hij is weliswaar gepensioneerd, maar Hans van Galen hoeft zich niet te vervelen. Hij doet vrijwilligerswerk, gaat gezellig eten met de buren en laat graag de hondjes van de buren uit. “Zo ben ik!”

Voor iedereen 
De geboren Hoensbroeker was jarenlang voetbaltrainer en scoutte menig talent. “Hierdoor heb ik veel verschillende mensen leren kennen en probeer ik altijd iedereen te betrekken.” Zo ook in het nieuwe appartementencomplex. “We zijn bezig met het organiseren van een barbecue en houden rekening met de verschillende culturen die hier wonen. Niet iedereen eet varkensvlees, dus dan zorgen we voor lekkere alternatieven.” Die barbecue is pas volgend jaar zomer, maar Hans is nu al druk bezig met het regelen van subsidie. Hij heeft een actieve buurman die ‘goed is met papieren’ en ook binnen de gemeenteraad weet hij hoe de hazen lopen. Vanuit Woonpunt is tevens een bijdrage toegezegd. “Naast onze directe buren nodigen we ook de bewoners van de aangrenzende straten uit.” 

Betrokken
Het nieuwe appartementencomplex ziet er tiptop uit. “In het begin werkten de deuren niet naar behoren”, herinnert Hans. “Toen dat niet direct werd verholpen, heb ik ze zelf gereset. En we hebben gemerkt dat de mensen in een scootmobiel lastig met de sleutel bij de deur komen. Dat heb ik aangekaart. Misschien is een schuifdeur wel een oplossing.” Zijn buurman zit in een rolstoel en nu de buurvrouw op vakantie is, laat Hans regelmatig de buurhondjes uit. Vanwaar die betrokkenheid? Even worden zijn ogen vochtig. “Zo ben ik. Je doet wat je doen moet. Er is al genoeg ellende op de wereld.”

Samen
Daarom zoeken de buren elkaar geregeld op. Op zondag wordt gezamenlijk F1 gekeken. Elke woensdag gaan ze samen eten bij Frietje Nico. “En toen we afgelopen jaar 50 jaar getrouwd waren, hebben we de hele etage uitgenodigd”, lacht Hans. Al die vriendelijkheid krijgt hij ook terug. “Toen ik laatst met een hernia in het ziekenhuis lag, kreeg ik veel bezoek. We hebben nog samen shoarma gegeten met een paar oud-voetballers die ik getraind heb. Het was ongelofelijk.” Als hij eraan terugdenkt, geniet hij zichtbaar. 

Man van goud
Van huis uit is Hans banketbakker, maar na genoeg gebakjes werd hij ijzervlechter. Nu is hij met pensioen en werkt hij als vrijwilliger bij de Plus in Hoensbroek. “Daar vul ik de koeling. Ik heb een superbaas, echt een man van goud. Mensen kennen mij en maken geregeld een praatje. Dat is zo gezellig.” Toen Hans en zijn vrouw Annemarie moesten verhuizen van de Slakhorst naar het Aldenhofpark, boden de bezorgbusjes van de Plus uitkomst. Zo helpen buren elkaar over en weer. En is er een beetje minder ellende op de wereld.