Collega's in de wijk
Woonpunt hecht veel waarde aan een fijne en veilige buurt. Daarom investeren we in leefbaarheid. Onze collega's spelen een belangrijke rol. Ze creëren een prettige woonomgeving voor iedereen. Samen werken we aan een buurt waarin iedereen met plezier kan wonen. Je leest hieronder welke werkzaamheden betrekking hebben op welke functie.
De wijkverbinder ondersteunt bij het participeren in de wijk en het versterken van het zelfsturend vermogen van bewoners. Bewoners worden in hun kracht gezet door passies en talenten te verbinden met relaties, initiatieven of netwerken in de buurt. De wijkverbinder maakt buurtanalyses om op basis daarvan de veerkracht en leefbaarheid binnen de wijk te vergroten. Ook signaleert hij/zij waar de wijk behoefte aan heeft. De wijkverbinder is het aanspreekpunt voor klankbordgroepen, HBV, BOC en eventueel andere belangrijke netwerkpartners
De sociaal bemiddelaar begeleidt, bemiddelt en lost omvangrijke en/of complexe sociale problemen op. Hij/zij bemiddelt bij conflict- en overlastsituaties en waar nodig de samenwerking opzoekt met diverse externe partijen (zoals politie, handhaving, wijkteam en vluchtelingenwerk). De sociaal bemiddelaar neemt deel aan externe vergaderingen in verband met het verbeteren van de woonomgeving. Hij/zij signaleert en pakt woonfraude aan. Ook zorgt de sociaal bemiddelaar voor een juiste en volledige dossieropbouw als basis voor juridische procedures bij onderwerpen zoals overlast en individuele sociale problematiek.
De wijkbeheerder zorgt (samen met bewoners) voor een schone en veilig buurt. Hij/zij draagt bij aan een goed leefklimaat in de complexen door het aanspreekpunt te zijn voor bewoners en het op peil houden van de goede staat van complexen, woningen en de woonomgeving. Hiermee vormen zij de spil tussen buiten en binnen. Ook signaleert de wijkbeheerder problematieken achter de voordeur en kan zo de juiste netwerkpartners inschakelen.