Je individuele cv-ketel klaarmaken voor het najaar doe je zó!

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Dit betekent dat de cv-ketel binnenkort weer vaker gebruikt zal worden. Het liefst zonder storingen en zo energiezuinig mogelijk. De meeste problemen met de cv-ketel ontstaan rond het begin van de herfst. Dat is niet heel gek, want de cv-ketel moet dan na een rustige periode weer volop aan het werk. Om te voorkomen dat je straks in de kou komt te zitten, hebben wij een aantal tips verzameld.  

Tip 1: Doe een aantal checks  

Geeft het weerbericht aan dat er frissere dagen aankomen? Dan kun je vast een aantal zaken zelf controleren. Dan zit jij er straks aangenaam warm bij en verklein je de kans dat je ketel je in de steek laat. Je controleert eenvoudig of je verwarming het nog doet: 

  1. Zet de thermostaat even een uurtje op 25 graden met alle radiatoren open – dan weet je of de cv goed functioneert. Wordt een radiator niet (helemaal) warm? Ontlucht dan je radiator. 

  2. Kijk of er geen foutmeldingen op het display zichtbaar zijn. Geeft de ketel een foutcode weer? Noteer de foutcode en bel onze in jouw gebied werkzame cv-installateur. 

  3. Kijk of de instellingen van de (klok)thermostaat nog goed staan 

Tip 2: Ontlucht de radiator 

Waterval geluiden of geborrel in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in je cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat de verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in de radiatoren kun je het beste de verwarming ontluchten. Dit kun je aan de hand van een stappenplan eenvoudig zelf doen. In de ochtend, voordat je cv-ketel aanspringt, is het de beste tijd om te ontluchten. Voor je de verwarming ontlucht is het aan te raden ervoor te zorgen dat de waterdruk van de cv in orde is door de cv-ketel bij te vullen. Ook na het ontluchten is het aan te raden nogmaals de cv-ketel bij te vullen. 

Bekijk de instructievideo

Tip 3: Controleer je cv-druk 

We weten dat de meeste problemen met de verwarming in je huis zich voordoen wanneer je systeem langere tijd uitgeschakeld is geweest. Dus is het belangrijk om te controleren of je cv-ketel nog goed werkt. Eén tip is: controleer de cv-druk. Die moet minimaal 1 bar zijn, maar liever 1,2 bar en maximaal 2 bar. Is de druk te laag? Dan moet de cv-installatie bijgevuld worden met water.  

Hoe je dat doet? Bekijk de instructievideo

Regelmatig onderhoud 

Het niet of te weinig onderhouden van je cv-ketel kan grote gevolgen hebben. Er kan namelijk koolstofmonoxide of brand ontstaan. Koolstofmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen, zoals aardgas en hout. Je kunt dit gas niet zien, ruiken of proeven. Dit is een van de redenen dat het zo gevaarlijk is. In een slecht onderhouden cv-ketel is het risico van onvolledige verbranding veel groter dan wanneer de ketel wel regelmatig wordt onderhouden. 

Het is daarom verplicht om je cv-ketel één keer per 2 jaar te onderhouden. Hiervoor werken wij samen met Feenstra en Breeman. Zij nemen per post contact met je op om een afspraak in te plannen. Je ontvangt een voorstel voor een dag en tijdstip. Wij vragen je contact met hen op te nemen om de voorgestelde dag en tijdstip te accepteren of een ander moment af te spreken.