Wat doet de overheid?

De overheid neemt verschillende maatregelen om de forse stijging van de energierekening deels te compenseren. Huishoudens met een laag inkomen krijgen nog extra hulp van de gemeente. De belangrijkste maatregelen op een rij.

Minder belasting

De overheid verlaagt de energiebelasting, waardoor je minder betaalt aan elektriciteit. Hoeveel korting dit oplevert, hangt af van het energieverbruik. Ook heeft de overheid de teruggave van de energiebelasting verhoogd. Daarmee krijgen alle huishoudens, per energiecontract, een vaste korting van ongeveer €225 (inclusief btw). 

Heb je een collectief contract voor je energie? Dan doet Woonpunt voor deze korting achteraf een aanvraag voor teruggave. Zodra wij deze tegemoetkoming binnen hebben, verrekenen we deze met de huurders. 

Prijsplafond gas en stroom

Op 1 januari 2023 is het prijsplafond voor energieprijzen ingevoerd. Tot een jaargebruik van 1200 m3 gas geldt een prijsplafond van €1,45 per m3 gas. Tot een jaargebruik van 2900 kW geldt voor elektriciteit een tarief van €0,40 per kWh. Daarboven betaal je het duurdere tarief.

Tegemoetkoming hoge energieprijzen 

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Het kabinet heeft daarom met spoed een alternatieve regeling, de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB) uitgewerkt. De regeling is op 25 april goedgekeurd en opengesteld.  Klik hier voor meer informatie over de TTB.

Voor huurders die recht hebben op deze vergoeding wordt dit automatisch door Woonpunt of de Vereniging van Eigenaren aangevraagd en verrekend met de afrekening van 2023. Bij het bepalen van de voorschotten van 2023 hebben wij al rekening gehouden dat deze regeling er komt, de voorschotten hoeven dan ook niet aangepast te worden.

Energietoeslag van ongeveer €1.300

Mensen met een laag inkomen hebben recht op een energietoeslag van ongeveer €1.300. Ben je alleenstaand? Dan kom je hiervoor in aanmerking als je maximaal €1.310,05 per maand verdient. Voor samenwonenden geldt een maximum inkomen van €1.871,50 per maand. Je vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente.  Klik op de link van de gemeente voor het aanvragen van toeslag. 

Maastricht & Heuvelland
Eijsden-Margraten
Heerlen
Sittard-Geleen
Stein

Hulp bij energie besparen

Gemeenten helpen inwoners in slecht geïsoleerde huizen met energie besparen. Bijvoorbeeld met bespaaradviezen, kortingsbonnen voor energiebesparende producten of energieboxen met tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. In de gemeente Heerlen kun je gebruik maken van energie bespaarcoaches en onzuinig witgoed omruilen. Klik hier voor meer informatie.

Voorkom afsluiten energie

Heb je een betalingsachterstand bij je energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de energieleverancier om een afsluiting te voorkomen.Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.