Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de aangepaste regels met betrekking tot brandveiligheid? Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

De overheid stelt deze regels vast. Woonpunt vindt het belangrijk dat je prettig en veilig woont, maar we moeten ons ook houden aan de wet. Daarom volgen we deze richtlijnen, die zorgen voor een veilige woonomgeving voor jou en je buren.

Deze regels zijn vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving, onder andere in artikelen 6.15a en 6.23a.

Woonpunt onderzoekt alle woongebouwen om te kijken waar scootmobielen in de woning gestald kunnen worden. Daarbij letten we op de breedte van de deuropening, de draaicirkel en de ruimte in de hal. Als dat niet mogelijk is, kijken we of we een speciale stalling kunnen realiseren. Helaas is dat niet in elk gebouw haalbaar. We onderzoeken samen met de gemeente of er andere oplossingen zijn en informeren je zodra we meer weten.

Het Wmo-loket van je gemeente verstrekt scootmobielen onder de voorwaarde dat je zelfstandig 100 meter kunt lopen. In de praktijk blijkt dat dit niet altijd lukt. Woonpunt heeft onderzocht waar scootmobielen in de woning of een nabije stalling geplaatst kunnen worden. Als dat in jouw situatie niet mogelijk is, kun je contact opnemen met het Wmo-loket voor een passende oplossing. 

Je bezoek kan de scootmobiel in je woning neerzetten.

In een woongebouw kan rook in de gang het lastig maken om de uitgang te vinden. In je eigen woning is het overzichtelijker. Een rookmelder waarschuwt je op tijd, zodat je kunt vluchten. Bewaar je sleutels altijd op een vaste plek, zodat je ze in geval van nood direct kunt vinden.

Volgens de wet mag je een mat van maximaal 50 x 100 cm bij je voordeur leggen. Droogloopmatten in de centrale hal mogen blijven liggen, ook als ze groter zijn, omdat ze onder een andere regelgeving vallen. 

Je mag een klein naambordje of schilderij ophangen, zolang het niet groter is dan een halve vierkante meter. Onze complexbeheerder of wijkbeheerder kan met je meekijken naar een geschikte plek.

Helaas moeten deze ook weg. We bekijken per gebouw of er mogelijkheden zijn om iets terug te zetten. 

Laat je je spullen staan op plekken waar dat niet mag? Dan kan Woonpunt actie nemen. Je krijgt eerst een waarschuwing. Haal je je spullen dan nog niet weg? Dan kan Woonpunt ze laten weghalen. De kosten zijn dan voor jou. In ernstige gevallen kan Woonpunt ook juridische stappen nemen. Dit kan gevolgen hebben voor je huurcontract.

Woonpunt heeft veel woongebouwen. We gaan stap voor stap aan de slag om samen met jou te zorgen dat de gebouwen aan de regels voldoen. We doen dit zorgvuldig. We nemen de tijd en kijken samen met jou wat er nodig is. Elke situatie is anders, dus we leveren maatwerk. Dat kost tijd en geld. Daarom kunnen we niet alles tegelijk doen.