PDF-WP-Pottenberg-20230927-081_2.jpg

Afscheid van de iconische Mammoetflat en Poortgebouw


Op woensdag 27 september 2023 werd er officieel afscheid genomen van het Poortgebouw en de Mammoetflat in de Maastrichtse wijk Pottenberg. Binnenkort start Woonpunt met de sloop en nieuwbouw van 102 levensloopbestendige appartementen. Samen met (oud) bewoners en betrokkenen werd teruggeblikt op de historie van de wijk en vooruit gekeken naar een nieuwe fase. 

Woonpunt start eind 2023 met de sloop en nieuwbouw van het Poortgebouw. Voorafgaand aan de machinale sloop vinden voorbereidende werkzaamheden plaats waaronder een asbest onderzoek. Hierop aansluitend start begin 2024 de sloop en nieuwbouw van de Mammoetflat.

Een wijk vol verhalen
De gemeente Maastricht, Trajekt, het Buurtnetwerk Pottenberg, MOHA en Woonpunt organiseerden een afscheidsfeest in het hart van de wijk. In het bijzijn van Frans Bastiaens, wethouder Stedelijke ontwikkeling, Cultuur, Veerkrachtige Wijken en Ouderenbeleid van de Gemeente Maastricht, en Wim Hazeu, bestuurder van Woonpunt kregen (oud) bewoners de kans om stil te staan bij dit historische moment. Ook werd er een burenboek uitgereikt. Dit boek is samengesteld door Woonpunt en gemeente Maastricht en gevuld met unieke verhalen van (voormalige) bewoners uit de wijk. Wim Hazeu benadrukte het belang van dit initiatief: “Pottenberg is een wijk met een rijke geschiedenis. Vol met verhalen van bewoners. Door de jaren heen is er veel veranderd. En nu, in 2023 maken de iconische Mammoetflat en het Poortgebouw plek voor nieuwe woningen. Bij deze veranderingen willen we graag stilstaan, zodat de herinneringen nooit verloren gaan.”.

Toekomstgerichte plannen
In totaal komen er 102 appartementen die bestaan uit een mix van sociale huur en middenhuur. In het Poortgebouw komen 56 appartementen en in de Mammoetflat 46 appartementen. Alle nieuwbouwappartementen worden goed geïsoleerd en volledig gasloos. Doordoor krijgen deze energiezuinige, levensloopbestendige appartementen energielabel A++. Daarnaast komen in de plint van het nieuwe Poortgebouw bedrijfsruimtes. Architectenbureau Martens Willems & Humblé maakte het ontwerp. Hierbij hebben ze rekening gehouden met het behoud van cultuurhistorische elementen. Naar verwachting worden de nieuwbouwappartementen eind 2025 opgeleverd.

"Met de sloop en nieuwbouw van het Poortgebouw en de Mammoetflat, bouwen we op stevige fundamenten aan de toekomst van Pottenberg. Ik ben blij dat het lange wachten voor de inwoners nu een einde neemt. Maar sociale relaties opbouwen, doe je niet enkel met de bouw van nieuwe woningen, daarom nodigen we alle inwoners en partners in de wijk uit om de handen in elkaar te slaan en samen een veerkrachtig verhaal voor Pottenberg te schrijven. Wordt vervolgd.”, aldus Frans Bastiaens.

In samenwerking met de gemeente Maastricht werkt Woonpunt aan de ontwikkeling van een toekomstbestendig Pottenberg. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en het centrum van Pottenberg wordt meer betrokken bij de omgeving.