PDF-WP-Mariarade-20240110-011 (2).jpg

Oplevering renovatie Hoensbroekse mijnkolonie Mariarade

In Hoensbroek renoveerde Woonpunt in samenwerking met Graus Bouw 68 woningen in de wijk Mariarade. Deze mijnkolonie werd ruim honderd jaar geleden ontworpen door architect Jan Stuyt en maakt belangrijk onderdeel uit van de historie van deze streek. Bij de renovatie is ingezet op behoud en herstel van deze historische identiteit. Tegelijkertijd zijn de woningen energiezuinig en comfortabel gemaakt, waardoor ze nog vele jaren mee kunnen. Op woensdag 10 januari 2024 werd de oplevering feestelijk gevierd met bewoners.

Wim Hazeu, bestuurder Woonpunt: “Typisch voor deze woningen zijn de mooie details, zoals de vormen van de daken, de dakkapellen, verfraaiingen in het metselwerk en op de gevels. Helaas zijn in het verleden veel van deze bijzondere details verloren gegaan. Deze renovatie bood een kans om de historische identiteit van de woningen zoveel mogelijk in ere te herstellen en gelijktijdig zowel het wooncomfort als de energieprestatie van deze woningen te verbeteren. Zo behouden we een stukje historische identiteit van de mijnstreek voor toekomstige generaties.”

Herstel oorspronkelijke staat
Het Cuypersgenootschap, een stichting die zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed, adviseerde over manieren om de woningen zoveel mogelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Om de authentieke uitstraling te versterken, is ervoor gekozen de houten kozijnen en rode dakpannen uit het oorspronkelijke ontwerp terug te brengen. Ook de originele knipvoegen zijn in ere hersteld. Een klankbordgroep van bewoners heeft meegedacht over de keuzes die gemaakt konden worden.

Energielabel A
Naast herstel van het oorspronkelijke beeld zijn de woningen ook verduurzaamd en toekomstbestendig gemaakt. Door deze maatregelen hebben ze nu energielabel A. De gevels zijn geïsoleerd en het dak is vernieuwd en van binnenuit geïsoleerd om de beeldkwaliteit te waarborgen. Ook zijn de voordeuren en raamkozijnen vervangen en voorzien van HR++ glas. Alle woningen hebben mechanische ventilatie gekregen. Op verzoek kregen huurders die daarvoor in aanmerking kwamen een nieuwe badkamer, keuken en toilet.

Onderlinge verbondenheid stimuleren
Als bedankje voor het begrip tijdens de renovatie was er een presentje voor alle huurders. Daarnaast kregen ze een cheque waarmee ze op kosten van Woonpunt en Graus Bouw een buurtfeest kunnen organiseren om de onderlinge verbondenheid in de buurt te stimuleren.