wp-fibrillendonk-202204-001.jpg

Tegemoetkoming energiekosten bij blokaansluitingen

Op 1 januari 2023 heeft de overheid een prijsplafond voor energieprijzen ingevoerd. Dat sloot niet altijd goed aan bij huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting). Sinds 25 april 2023 is er een nieuwe regeling: de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen. Wanneer kom je in aanmerking? En hoe vraag je deze aan?

De tegemoetkoming is bedoeld voor woningen in gebouwen met gedeelde energiemeters. Dat zijn vaak flatgebouwen, appartementen of studentenkamers. Deze bewoners konden geen aanspraak maken op het prijsplafond voor energieprijzen. Gelukkig is er voor hen nu ook een regeling.

Voorwaarden om in aanmerking te komen

Niet iedereen met een blokaansluiting komt in aanmerking voor de tegemoetkoming. Er zijn voorwaarden aan verbonden. Die lees je op de website van de rijksoverheid. Een van die voorwaarden gaat over het aantal woonruimtes dat aangesloten is op de blokverwarming. Bij onzelfstandige woonruimtes (studentenkamers) moeten dit er minimaal 4 zijn. Daarom komen veel huurders van studentenkamers niet in aanmerking voor de tegemoetkoming. Heb je wel recht op deze vergoeding, dan ontvang je hierover bericht van Woonpunt.

Woonpunt vraagt de tegemoetkoming aan

Heb je blokverwarming en kom je in aanmerking voor de tegemoetkoming? Je kan deze niet zelf aanvragen. Dat heeft Woonpunt of de Vereniging van Eigenaren voor jou gedaan.  

Wat zijn de volgende stappen?

De Belastingdienst beoordeelt de aanvragen die Woonpunt heeft ingediend. Ze laten ons weten in welke gevallen de tegemoetkoming wordt goedgekeurd. Of afgekeurd. Ook bepalen ze hoe hoog de tegemoetkoming is die elke huurder krijgt. De Belastingdienst laat maximaal na dertien weken wat hun beslissing is. Je hoort dit vervolgens binnen twee weken van ons.

Uitbetaling tegemoetkoming door Woonpunt of Ista

Als je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, verrekent Woonpunt deze met met de afrekening stookkosten van 2023. Betaal je stookkosten via Ista? Dan doet Ista deze verrekening. Dat gebeurt uiterlijk eind 2024.

Vragen?

Vragen over de toekenning en hoogte van de tegemoetkoming stel je aan de Belastingdienst. Met vragen over de uitbetaling kun je terecht bij Woonpunt of Ista. Zo neem je contact op:
•    Woonpunt, telefoon 088 – 050 60 70, e-mail: info@woonpunt.nl
•    Ista, telefoon 010 – 245 57 00, e-mail: info@ista.nl