wp-kunst-barbarastraat-20220714-003.jpg

Athos: een wooncomplex vol met niet zo verborgen talenten 

Wooncomplex Athos aan de Barbarastraat in Geleen barst van de creativiteit. Dat is te zien in de gangen, tijdens de culturele middag en achter menige voordeur. We gingen op bezoek bij deze actieve bewoners.

Schilderijen

In de gangen van het wooncomplex hangen zo’n 40 schilderijen van bewoner Math Pilet. Vroeger was hij restaurateur en schilderen heeft hij eigenlijk altijd al gedaan. Ook na zijn pensioen. “Vroeger had ik een atelier, maar op een gegeven moment kon ik geen trappen meer lopen. Toen ben ik naar hier verhuisd.” Een atelier heeft hij gelukkig nog steeds. “Daar heb ik echt mee geboft. Ik schilder nog bijna elke dag.” Dat is wel te zien aan zijn jas die vol zit met verfstrepen.

Gedichten

Het initiatief van de kunstwerken in de gangen komt uit de koker van Ton van Sanen en Leon Frijns. “Hier hingen eerst oude foto’s van Geleen”, vertelt Ton. “Daar waren we na een paar jaar wel op uitgekeken. Toen heb ik Math gevraagd om een selectie te maken en ze hier op te hangen.” De reacties van de medebewoners waren grotendeels enthousiast. In de gezamenlijke ruimte op de tweede etage is het ondertussen erg gezellig. Math, Ton en Leon krijgen gezelschap van Henk Verdonkschot. De dichter van het stel. En baanwielrennen, zo zal later blijken. Henk laat zijn twee gedichtenbundels zien. “Als ik om me heen kijk zie ik dingen die me aangrijpen. Die verwoord ik dan in een gedicht.”

“Als ik om me heen kijk zie ik dingen die me aangrijpen. Die verwoord ik dan in een gedicht.”
#

Cultuurmiddag

Al die creativiteit vroeg om een speciale dag, vonden de heren. Eind juni organiseerden ze daarom een cultuurmiddag. Math leidde mensen langs zijn schilderijen en vertelde er uitvoerig over. Henk droeg enkele gedichten voor. “De reacties waren zeer positief”, vertelt hij trots. Er werd zelfs hier en daar een traantje gelaten. Ton is tevreden: “Leon en ik wonen hier al vanaf het begin, zo’n tien jaar geleden. Door de jaren heen hebben we allerlei activiteiten georganiseerd en daar heb ik nog flink wat foto’s van. Misschien dat we een keer een avond vullen met een slideshow.” Het volgende idee is alweer geboren.

Meestersnijder, manager en recordhouder

Er wordt nog een kopje koffie ingeschonken. “Wist je trouwens dat Leon meestersnijder is?” zegt Ton. “Ik ben al meer dan 60 jaar kleermaker”, verduidelijkt Leon. “Zolang mijn vingers nog meewerken, blijf ik verstelwerk doen. Complete kledingstukken maken, dat doe ik niet meer.” Ook als zo’n creatief talent. En Ton zelf? “Dat is onze manager!” lacht Math. Maar hoe zat het nou met dat baanwielrennen van Henk? “Ik heb deze maand het halfuurrecord koppelkoers gereden.” De 92-jarige reed 26 km per uur en haalde het lokale nieuws. Het wooncomplex Athos zit vol met onverwachte talenten.