
Handige Harry met een sociaal hart
Hij komt oorspronkelijk uit Heugemerveld, maar woont nu een wijk verderop in Heer. “Als kind kwam ik hier ook al, appels jatten uit de boomgaard”, lacht Johnnie. “Toen Marjan van Woonpunt mij een tijdje geleden vroeg om Bewonerskracht te worden, zei ik ja. Ik vind het namelijk fijn om iets voor mijn medemens te betekenen.”
Dankbaar
Vroeger was Johnnie installatiemonteur. Hij is daardoor ontzettend handig. Later werkte hij bij Maasveld. Hier wonen mensen met een beperking. “Dan ging ik bijvoorbeeld met ze naar het ‘avondcafé’ en kregen ze een glaasje fris en zakje chips. Zo hadden ze de tijd van hun leven. De onvoorwaardelijke liefde en warmte die je van deze mensen krijgt, vind je nergens anders.” Die dankbaarheid liet Johnnies sociale hart groeien.
Sleutelrol
Het is dan ook niet gek dat hij nu Bewonerskracht is. Aan de Atoomstraat heeft Woonpunt een inloopwoning. Hier kunnen de Bewonerskrachten vergaderen, maar kunnen ook de GGD en Mondriaan afspraken met mensen inplannen als ze vragen hebben. “Samen met wat bewoners hebben we het hier een beetje gezellig gemaakt. Met een plant en wat historische foto’s. Ik woon schuin tegenover en heb de sleutel. Dus ik kan altijd open doen en zorg tevens dat het netjes blijft.”
“Als ik zie dat iemand zijn vuilnis op de verkeerde dag buitenzet, kijk ik vanaf mijn balkon naar beneden. Dat is vaak al genoeg.”

Oogje in het zeil
De inloopwoning is niet het enige wat Johnnie doet. “Een paar keer per week lopen we samen met de andere Bewonerskrachten door de wijk. Dan kijken we of alles nog in orde is. Ligt er ergens zwerfafval, dan geven we dat door aan de gemeente of de woningcorporatie. Afhankelijk van waar de rotzooi ligt. Maar ook als ik ’s ochtends vroeg zelf even een rondje wandel, voor mijn gezondheid, kijk ik of de straatlantaarns het nog doen.” De blik van Johnnie doet soms wonderen. “Als ik zie dat iemand zijn vuilnis op de verkeerde dag buitenzet, kijk ik vanaf mijn balkon naar beneden. Dat is vaak al genoeg”, zegt hij met een knipoog.
Respecteren en waarderen
Wat vindt Johnnie zo leuk aan het zijn van Bewonerskracht? “Het sociale contact. Je maakt eens een praatje met de mensen in de buurt. En de samenwerking met de andere Bewonerskrachten. De planning stemmen we onderling af. De routes rouleren en als je een keertje niet kunt, meld je je netjes af.” Mensen respecteren en waarderen, dat staat bij hem voorop. “Ik ben niet het type dat thuis op de bank gaat zitten. Mijn werk als Bewonerskracht geeft mij voldoening. Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen en ben er eigenlijk best wel trots op!”
Verder lezen?


