Veelgestelde vragen - Huurverhoging 2025

Hoeveel bedraagt de huurverhoging in 2025?
Bij het bepalen van huurverhoging volgen we de richtlijnen van de overheid. In 2025 verhogen we de huren als volgt:

  • Maximaal 5 procent voor sociale huurwoningen.
  • 4,1 procent voor midden- en vrije huurwoningen.
  • 3,1 procent voor garages en parkeerplaatsen.
  • De uiteindelijke huurverhoging kan verschillen per woning. Dat hangt af van de kenmerken van de woning en de huurprijs.

Hoe wordt de huurverhoging bepaald?
Bij het bepalen van huurverhoging volgen we de richtlijnen van de overheid. Omdat de inkomens en uitkeringen gemiddeld ook stijgen, blijven de huren betaalbaar. Ook omdat de huurtoeslag in 2025 omhoog is gegaan.

Wat gebeurt met de kosten van het abonnement huurdersonderhoud?
Door kostenstijgingen verhogen we dit jaar de kosten voor het abonnement huurdersonderhoud. 

Wat gebeurt met de kosten van het glasfonds?
Door kostenstijgingen verhogen we dit jaar de kosten voor het glasfonds.

Wat gebeurt er met de overige servicekosten?
De voorschotten voor de overige servicekosten passen we aan, als dat nodig is. Dat doen we op basis van de werkelijke kosten over voorafgaande jaren en de marktontwikkelingen.

Hoe vaak mag Woonpunt de huur verhogen?
Verhuurders mogen 1x in de 12 maanden de huur verhogen. Dat gebeurt meestal op 1 juli. In sommige gevallen krijg je vaker een huurverhoging:

  • Als je in het eerste jaar van je huur zit
    Bijvoorbeeld: je huur gaat op 1 december in. Dan mag Woonpunt de huur op 1 juli verhogen. Daarna geldt de periode van 12 maanden weer. 
  • Als er meer dan 12 maanden zat tussen de vorige huurverhogingen
    Als Woonpunt de jaarlijkse huurverhoging te laat heeft aangekondigd, dan moeten we de huurverhoging uitstellen tot 1 september. Daarna mag de huur weer omhoog op 1 juli. Tussen de 2 vorige huurverhogingen zaten namelijk meer dan 12 maanden. 
  • Als je woning verbeterd is
    Heeft Woonpunt verbeteringen aangebracht aan je woning? Dan mogen wij de huur na die verbetering verhogen. Dit staat dus los van de jaarlijkse huurverhoging.

Mijn woning heeft achterstallig onderhoud. Of mijn woning is nog niet verduurzaamd. Kan ik om die redenen bezwaar maken tegen de huurverhoging?
Je kan geen bezwaar maken tegen de huurverhoging vanwege achterstallig onderhoud. Of omdat je woning nog niet verduurzaamd is. Wat kun je wel doen? Start bij ernstige onderhoudsgebreken een procedure 'Onderhoud en huurprijs' bij de Huurcommissie. In deze gevallen kun je wel bezwaar maken:

  • Als er al een procedure ‘Onderhoud en huurprijs’ loopt bij de Huurcommissie.
  • Als de Huurcommissie de huurprijs tijdelijk heeft verlaagd vanwege onderhoudsgebreken. En de gebreken nog niet zijn verholpen.

Ik ben het niet eens met de huurverhoging, kan ik bezwaar maken?
In deze gevallen kun je bezwaar maken tegen de huurverhoging:

  • Het voorstel is verkeerd aangekondigd of bevat fouten. Zoals een onjuiste ingangsdatum of huurprijs.
  • Het voorstel is minder dan 2 maanden voor de ingangsdatum verstuurd.
  • De huur is door de Huurcommissie tijdelijk verlaagd vanwege ernstige onderhoudsgebreken . En de gebreken zijn nog niet verholpen.
  • Er is sprake van all-in huur (geen splitsing in kale huur en servicekosten, waardoor de kale huurprijs niet bekend is).

Hoe maak ik bezwaar?
Dat kan door het formulier ‘bezwaar huurverhoging’ in te sturen. Let op: bezwaar maken heeft alleen zin als je aan kan tonen dat Woonpunt zich niet aan de regels heeft gehouden. Als je denkt dat dit zo is, kun je dit aangeven in het bezwaarformulier.

Wijst Woonpunt je bezwaar af en wil je het niet intrekken? Dan gaat je bezwaar naar de Huurcommissie. Die kan daarvoor € 25 bij je in rekening brengen. Dat is voor de kosten van de procedure. Kijk voor meer informatie op: www.huurcommissie.nl.

Door de huurverhoging komt mijn kale huur uit boven de huurtoeslaggrens. Vervalt mijn huurtoeslag dan?
Nee. Je houdt het recht op huurtoeslag, als je voor het moment van huurverhoging ook al huurtoeslag ontvangt. Alleen bij een nieuwe aanvraag moet de huur lager zijn dan maximale huurgrens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Mag de huurprijs boven de huurtoeslaggrens uitstijgen?
Ja, dat mag. Dit kan gebeuren als de puntenwaardering van je woning wordt aangepast. De puntenwaardering geeft de kwaliteit van je woning weer. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.