Vochtproblemen

Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. Zonder dat we het merken ontstaat er veel vocht in huis. Al dat vocht kan zorgen voor schimmel in huis. Ook kost het veel energie om een vochtig huis op te warmen. 

Het meeste vocht in huis is ‘leefvocht’. Leefvocht ontstaat door mensen, dieren of planten. Ook bij het doen van de afwas of koken komt er veel vocht vrij. Soms tot wel 15 liter per dag. Door niet goed te ventileren ontstaan er vochtproblemen en schimmels. Zijn de ramen vaak beslagen? Of heb je een drukkend gevoel in huis? Dan is er teveel vocht aanwezig.  

Wat is goed ventileren?

Goed ventileren doe je de hele dag én nacht. Als je de ramen dichtdoet, is de lucht na een half uur alweer vuil. Zet de ventilatieroosters in je ramen daarom altijd open. Zitten er géén roosters in de ramen? Zet dan de ramen op een kier. Daarnaast is het goed om te luchten. Zet de ramen minimaal 20 minuten per dag tegenover elkaar open te zetten. Op deze manier waait het goed door. Tijdens het afwassen, koken of douchen is het belangrijk om de (mechanische) ventilatie aan te zetten op de hoogste stand. Wil je meer weten? Bekijk onze folder over ventileren via de knop hieronder.

Bekijk folder Meer informatie

Aansprakelijkheid

Woonpunt is niet aansprakelijk voor vochtschade aan eigendommen als deze zijn opgeslagen in de kelder. Een kelder is namelijk niet geschikt voor de opslag van spullen die makkelijk vocht opnemen of snel door vocht worden aangetast, zoals kleding, schoeisel, een zitbank of boeken. De lucht in de kelder bevat meer vocht dan de lucht in bijvoorbeeld de woonkamer. Dat komt omdat de kelder (deels) ondergronds ligt en de temperatuur er lager is. Daarom raden wij het af  om vochtgevoelige zaken in de kelder op te slaan.