WP-fam-Hopmans-Grindel-20220729-004.jpg

Het geheim van gezond oud worden? Vrolijk zijn en een beetje ondeugend 

Vanuit hun woonkamer in seniorencomplex De Grindel in Heksenberg, Heerlen kijken Corrie (91) en Piet (92) Hopmans uit op het speelveldje. “We woonden vroeger enkele straten verderop en het was mijn wens om later als ik wat ouder was, hier te wonen. Dit is het mooiste hoekje”, zegt Corrie. We gingen bij het stel langs dat binnenkort hun 68-jarig huwelijk mag vieren. 

Aansterken in het zuiden

De vraag ‘hoe hebben jullie elkaar ontmoet’ is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. “Ik ben geboren in Amsterdam”, vertelt Corrie, “en ten tijde van de oorlog ging ik als 11-jarig meisje in de zomer naar Zuid-Limburg. Om aan te sterken, zoals ze dat toen noemden.” Uiteindelijk kwam ze terecht in een gastgezin in Roermond.” Wat bleek: dit was de tante van Piet. “Ze had een enorme tuin vol fruitbomen. Het leek wel een paradijs.” Corrie zag Piet daar wel eens toevallig voorbij lopen.

Liefdesbrieven

Na de oorlog bleef ze graag naar het zuiden gaan tijdens de vakanties. “Ze heeft toen vast mijn blote benen gezien en was meteen verkocht”, grapt Piet. In 1949 kreeg het stel verkering. In een tijd zonder What’sApp en snelle treinverbindingen zat er niks anders op dan brieven schrijven. “Ik hoop niet dat onze kinderen die brieven ooit vinden!” lacht hij. Ze zagen elkaar drie keer per jaar. Met Pasen, kerst en in de zomervakantie. Andere tijden, dat wel, maar liefde kent geen tijd. 

“Ik hoop niet dat onze kinderen die brieven ooit vinden!”
#

Geheim

Rond zijn 18e gaat Piet voor het eerst naar Amsterdam. Voor de geboren Hoensbroekenaar een compleet andere wereld. “Dat verkeer was hij totaal niet gewend”, lacht Corrie. “Ik zei tegen ‘m: als je nou nog langer blijft staan wachten, steek ik alleen over!” Piet lacht naar zijn vrouw en fluistert: “Ja, ze is geen gemakkelijke…” Corrie glimlacht liefdevol. “Dat moet jij nodig zeggen.” In 1954 trouwden ze en verhuizen naar Mariarade. Wat is hun geheim voor een goede relatie? “Je moet elkaar nemen zoals je bent”, zegt Corrie resoluut. Dat is Piet met haar eens. “En er is altijd wel eens wat, dat is heel normaal.” Corrie vult haar man aan: “Ach, en als je een keertje ruzie hebt, heb je ook weer iets om goed te maken.”

Met veel plezier

Zo’n 12 jaar geleden verhuisden meneer en mevrouw Hopmans naar de Grindel. Corrie kon toen geen trap meer lopen en het appartement bood uitkomst. Ze wonen er vanaf dag één met veel plezier. Corrie: “We drinken geregeld koffie met de andere bewoners, dit weekend wordt er een gezamenlijke barbecue georganiseerd en er is altijd wel ruimte voor een praatje.” Toen ze 60 jaar getrouwd waren, organiseerden de kinderen een mooie dag in de GaiaZOO. “En we hebben alle bewoners hier een lekkere traktatie bezorgd”, vertelt Piet. In oktober vieren ze hun 68-jarige huwelijk met de kinderen. Wat ze op hun 70e huwelijksdag gaan doen, weten ze nog niet. Wat doen ze eigenlijk om zo gezond te blijven? Daar heeft Piet wel een antwoord op: “Vrolijk zijn en af en toe een beetje ondeugend!”