wp-havezate-marco-piette-nan-hutjens-010.jpg

Chocoladeverrassing in coronatijd

Hij woont al 30 jaar in de Havezathe (Maastricht), zij zo’n 3½ jaar. Hij komt uit Nazareth, zij uit Sint Maartenspoort. Maar Marco Piëtte en Nan Hutjens zitten samen in de Bewoners Overleg Commissie (BOC) en dat is reuzegezellig. Speciaal voor hun medebewoners regelden ze tijdens corona een bijzondere verrassing.

Wauw

“Toen ik de eerste keer deze woning zag, dacht ik echt ‘wauw’”, herinnert Marco zich de bezichtiging aan de Hoogveerlinxstraat. “Midden in het centrum, met uitzicht op mooie, oude woningen en een leuk pleintje.” Ook Nan is tevreden. “Mijn droomhuis heeft een tuin, maar voor nu zit ik hier goed. Het is erg gezellig met de buren. We helpen elkaar. Toen ik hier naartoe verhuisde, kwam een buur een pan soep brengen. Zo lief! En in de vakantie zorgt de buurvrouw voor mijn plantjes. Dan breng ik natuurlijk altijd een souvenirtje voor haar mee.” 

Met de BOC naar de gemeenteraad

Zo’n tien jaar geleden was Marco betrokken bij de oprichting van de BOC Havezathe. “De aanleiding was het groot onderhoud dat aan het complex werd gedaan. De communicatie met Woonpunt kon beter en dus nam ik contact op. Toen hoorde ik dat wij geen BOC hadden. Zoiets is toch erg belangrijk en echt noodzakelijk.” De BOC Havezathe werd opgericht. “Ik vind het leuk om op die manier iets te kunnen betekenen voor het complex en de bewoners van de 65 woningen.” Uiteindelijk heeft de commissie veel voor elkaar gekregen. Van het jaarlijkse burenontmoetingsfeest tot aan het meedenken over oplossingen voor de geluidsoverlast. “We hebben zelfs een keer in het gemeentehuis gezeten met 50 bewoners. Uiteindelijk is er een speciale werkgroep opgericht. Samen kun je namelijk meer dan alleen.”

"Door corona missen veel bewoners hun uitjes en zijn ze aan huis gekluisterd.”
#

Tulpen

Het is voorjaar 2020, het begin van de coronacrisis. Nan besluit om de mensen in haar straatje een bosje tulpen te brengen. Zomaar, als hart onder de riem. Marco hoort dit en vraagt meteen of ze lid wil worden van de BOC. “Ik vond haar actie zo inspirerend!” Nan moet even nadenken over het verzoek. “Ging ik hier wel genoeg tijd voor hebben? Maar het is heel gezellig en we hebben onze taken goed verdeeld. Het is misschien toch ook de charme van de mensen die je vragen”, lacht ze.  

Op de fiets

Corona woekert voort en Marco komt onderweg naar zijn werk Manon Machiels van Samen voor Maastricht tegen. Een stichting die bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengt. Ze vertelt hem over een vraag van de Bijenkorf. Doordat de winkels dicht zijn stapelen de chocoladelekkernijen zich op in de koeling. “Toen ben ik toch even van mijn fiets gestapt”, zegt Marco. Vanuit zijn werk weet hij enkele instanties waar het lekkers goed terecht komt. “En toen ben ik zo brutaal geweest om te vragen of we als BOC ook wat doosjes voor de bewoners mochten krijgen. Als alternatief van het Burenfeest dat nu niet kon doorgaan. Door corona missen veel bewoners hun uitjes en zijn ze aan huis gekluisterd.” Het antwoord is positief.