“Er hangt een andere vibe dan in een studentenhuis”

“Hier wonen bijna alleen maar studenten die in de laatste periode van hun studie zitten. We hebben goed contact onderling en houden rekening met elkaar”, vertelt Valerie Vaessen (22). Ze is derdejaars student fiscale economie en woont samen met huis- en dipuutsgenoot Milou aan de Antoon Lipkensstraat in Maastricht. “Op de galerie hebben we in de zomer bijna de hele dag zon. Dan zitten we gezellig samen buiten.”

Thuisvoelmoment

“Vroeger woonde ik aan de Markt. Lekker centraal, maar daar is constant lawaai”, vertelt Valerie. “Hier in Sint Maartenspoort is het een stuk rustiger, terwijl je wel zo bij het station bent en ga je een minuut naar links dan vind je de barretjes.” De sportschool zit om de hoek, supermarkten in de buurt. Wat wil je nog meer? “Ik vind de sfeer in Wyck ook heel fijn met al die leuke winkeltjes.” Ze komt oorspronkelijk uit Simpelveld, maar Maastricht is inmiddels haar thuis. “De stad heeft zulke mooie gebouwen, wandelen in het Stadspark vind ik heerlijk en als ik ze zon zie opkomen over de brug dan heb ik echt een thuisvoelmoment.” 

Een andere vibe

In het voorjaar verhuisde Valerie naar het appartement aan de Antoon Lipkensstraat. “Hier hangt toch een andere vibe in een studentenhuis. Daar was ik wel aan toe. Er wonen hier met name studenten die bijvoorbeeld met hun master bezig zijn, promoveren of co-schappen lopen. Natuurlijk zijn er wel eens feestjes. Laatst hadden de buren een karaoke-avond, maar dat kan gewoon. Je tolereert dingen van elkaar.” De twee huisgenoten hebben ieder een eigen, ruime kamer. Keuken en badkamer worden gedeeld. “Er is een Facebook-pagina waar alle bewoners van de flat op zitten en waar je bijvoorbeeld kunt aangeven als je iets gaat organiseren. Vooral met corona is dat handig. Maar ook als je een pakketje van iemand hebt aangenomen, dan delen we dat daarop.” 

Fietsen

Waar studenten wonen, daar zijn fietsen. “Dat liep op een gegeven moment wel een beetje uit de hand hier op de binnenplaats. Toen hebben Milou en ik het initiatief genomen om dit bij Woonpunt aan te kaarten. Woonpunt heeft dat heel snel opgepakt. Alle bewoners moesten alleen een kaartje aan hun fiets hangen, zodat die bleven staan. De rest werd opgeruimd. En laatst had een internationale student afval laten staan. Een bewoner heeft toen de informatie over waar ze dit kwijt kon vertaald en een briefje in de bus gedaan.” Zo spreken de bewoners elkaar aan en blijft er een prettige sfeer in het gebouw.