wp-cheyenne-005.jpg

“Ik wil het buurtgevoel weer terugbrengen in Caberg”

Ze groeide op in Caberg, Maastricht en speelde er als kind altijd graag in het speeltuintje. Cheyenne Welzen (22) verhuisde eind 2020 naar een van de gerenoveerde woningen in haar geliefde wijk. “Uiteindelijk ging het sneller dan gedacht. We zijn al helemaal gesetteld.” Nu hoopt ze de gezelligheid van vroeger terug te brengen in de buurt.

Nieuwe bewoners gezocht

Geboren en getogen in Caberg, maar drie jaar geleden verhuisde Cheyenne naar De Heeg. “Daar woonde ik in een klein flatje, dus toen ik bij mijn moeder de nieuwsbrief van Woonpunt las over de gerenoveerde woningen bij haar in de straat, heb ik meteen gereageerd.” Woonpunt was namelijk op zoek naar nieuwe bewoners die Caberg wilden helpen opfrissen. Daar had Cheyenne wel oren naar. Ze schreef een brief en kreeg een gesprek over wat ze voor de wijk wilde betekenen. Uiteindelijk kreeg ze bericht dat ze er kon gaan wonen.

Praatjes

“Ik ken het hier door en door. In Caberg maakten de mensen vroeger altijd even een praatje met elkaar. Dat is nu veel minder. Ik denk dat dat onder andere komt doordat er veel onzekerheid is geweest over de afbraak van bepaalde woningen. Sommige mensen verhuisden daardoor en tijdelijke huurders kwamen ervoor in de plaats. Dat buurtgevoel hoop ik weer terug te krijgen.” Door deel te nemen aan de klankbordgroep wil Cheyenne van Caberg weer de gezellige wijk van weleer maken. Ze heeft al volop ideeën. “Het liefst zou ik iets organiseren waar mensen even samen een kopje koffie komen drinken en er vanzelf weer die praatjes ontstaan. Een soort Burendag, zoals je wel eens op televisie ziet.”

Plannen maken

Het voordeel aan wonen in Caberg vindt de Maastrichtse de ligging. “Je bent zo in het centrum. En de tuinen hier zijn best groot.” Zelf kan Cheyenne in het voorjaar ook aan de slag in haar achtertuin. Ze is tevreden met de gerenoveerde woning. “Vooral de open keuken. Daardoor oogt het een stuk ruimer. We hebben aan deze kant van de straat weinig inkijk en ik ken mijn buren. Dat zijn hele fijne mensen.” Niets staat haar meer in de weg om – als corona het straks weer toelaat – met buurtbewoners plannen te maken voor de wijk. “We hebben nu wel alle tijd om alvast ideeën te verzamelen!”