wp-mw-greuter-20220727-002.jpg

Renovatie aan de Albert Cuypstraat: na het stof komt het licht

Sinds de renovatie heeft Ada Greuter veel meer licht in haar appartement op de Albert Cuypstraat in Meezenbroek, Heerlen. Haar toilet, badkamer en keuken zien er weer tiptop uit. “Dankzij de isolatie is het op een zomerse dag niet meer zo warm binnen en het straatgeluid hoor je minder.” 

In het groen

Aan haar tongval hoor je nog een beetje dat ze niet uit de buurt komt. “Ik verhuisde zo’n drie jaar geleden van Edam, Noord-Holland richting het zuiden”, vertelt Ada. Het verschil was groot. “Daar was het knus en klein, hier in Heerlen is het groter, maar ook groener.” Vanaf haar balkon heeft ze mooi uitzicht op het park aan de overkant. “Ik voelde me eigenlijk al direct thuis.” De ligging, de woning: Ada is een tevreden mens.

Ik woon aan een best wel drukke straat, maar dat hoor je nu stukken minder.”
#

Geklus

De appartementen aan de Albert Cuypstraat konden wel een renovatie gebruiken. “Op de badkamer zaten nog van die jaren ’70 tegeltjes”, lacht Ada. In februari begon Woonpunt dan ook met het renoveren van het hele complex. In april was haar woning aan de beurt. Zo’n vijf weken werd er flink geklust. “Er moest natuurlijk eerst gesloopt worden. Al mijn spulletjes stonden in de woonkamer geparkeerd.” Dat was even behelpen. Gelukkig was er een rustwoning waar Ada terecht kon om te douchen. En bij vrienden at ze gezellig ’s avonds mee. 

Stof en een gesloten deur

“We waren van te voren gewaarschuwd voor geluidsoverlast en stof tijdens de renovatie. Daarom had ik mijn deuren goed afgeplakt. Een renovatie brengt altijd overlast met zich mee. Dat weet je van te voren.” Maar na enkele weken was Ada er een beetje klaar mee. “Je bent eigenlijk al die tijd je woonkamer ‘kwijt’. En op een gegeven moment konden we niet meer via de voorkant het gebouw binnen, omdat ze bezig waren met asbest verwijderen. Dat was onhandig.” In mei kreeg Ada weer haar woning ‘terug’. Volledig gerenoveerd. 

Nieuw en verbeterd

Er was veel gebeurd. Een nieuw toilet, badkamer en keuken. Kunststof kozijnen en dubbele beglazing. Isolatie van de muren. Ada vindt het heerlijk. “Het is echt mooi geworden. In de badkamer zitten nu witte tegeltjes op de muur en antracieten tegels op de vloer. De vensterbanken zijn strak en ik heb een enorme balkondeur.” Ze kookte altijd al elektrisch, maar ook daar is nu een nieuwe aansluiting voor gemaakt. “Door de nieuwe ramen heb ik nu veel meer licht in de woonkamer. Ik woon aan een best wel drukke straat, maar dat hoor je nu stukken minder.” 

Kosten

En hoe zit het met de kosten? “Mijn gasrekening was al wat lager dan gemiddeld, doordat ik elektrisch kook. Door de isolatie en dubbele beglazing zullen de stookkosten minder zijn. Dat ga ik in de winter vast terugzien op de rekening. Ik merk nu al het verschil in temperatuur als de zon hier vol op staat. Dat scheelt al gauw een paar graden.” Dat is een mooie bijkomstigheid.