Culinaire hoogstandjes in een studentenkeuken
Op de bovenste verdieping van het studentencomplex aan de Heugemerweg woont Luc Cornielje. Hij en zijn vier huisgenoten experimenteren regelmatig in de keuken met gefermenteerde thee en bouillon van kippenpoten. Ook spelen ze ’s avonds met hamster Hanni. De studenten zijn erg gehecht aan elkaar, dus over een tijdje wordt het afscheid misschien wel zwaarder dan gedacht.
Een hele soepkip
“We wonen hier met drie heren en twee dames. Dat is destijds bewust bedacht door de eerste bewoner vanwege de balans. En het werkt, want we hebben echt een teamfeeling.” De twee badkamers, keuken en woonkamer zijn spik en span. “Ja, je kunt wel boos worden als iemand zijn afwas laat staan, maar je kunt elkaar ook eventjes helpen.” Er worden geregeld samen culinaire hoogstandjes bedacht. In een zelfgemaakt rek hangen potjes met tuinkruiden en op YouTube leren ze de fijne kneepjes van menige wereldkeuken. Zo worden er opvallende gerechten op de borden getoverd. Koreaanse kimchi, authentieke currypasta uit de vijzel en proosten met een glaasje zelfgemaakte kombucha. “Een van mijn laatste experimenten was een hele soepkip. Ik heb ‘m helemaal uit elkaar gehaald. De pootjes heb ik gebruikt om bouillon van te trekken. Het zag er een beetje luguber uit, maar smaakte prima.”
"We zijn erg gehecht aan elkaar. Dat komt de sfeer ten goede."
Hanni
Als de studenten niet achter het aanrecht staan, zitten ze gezellig in de woonkamer. Samen met hamster Hanni. “We hebben het vooraf goed uitgezocht of we wel huisdieren mochten houden. Zolang niemand er overlast van heeft is het toegestaan. Toen hebben we een goudhamster aangeschaft. Zijn officiële naam is Hannibal Schedelbreker, maar we noemen hem Hanni. Het voordeel van zo’n nachtdiertje is dat ie overdag slaapt. Dan kun je hier rustig studeren. Tegen de avond wordt hij wakker en kun je gezellig met hem spelen.”
Afscheid
Luc zit in zijn laatste jaar van zijn studie International Business aan de Universiteit Maastricht. Zijn thesis is ingeleverd, hij is momenteel bezig met extracurriculaire activiteiten. “Na mijn studie ga ik op zoek naar een stage of een master buiten Maastricht.” Dan zal er toch verhuisd moeten worden. “Ja, ik voel me hier heel erg thuis. Daar ben ik blij mee, want dat vind ik belangrijk. Door corona zijn we meer samen en erg gehecht aan elkaar. Dat komt de sfeer ten goede dus het afscheid straks wordt niet gemakkelijk.”